Kijk: zo zal het nieuwe erfgoeddepot in Roeselare eruitzien
Het stadsbestuur van Roeselare, Provincie West-Vlaanderen, WVI en DVV Midwest hebben bekendgemaakt hoe het nieuwe erfgoeddepot in Roeselare er uit zal zien. Het erfgoeddepot moet plaats bieden voor vele duizenden erfgoedobjecten in de regio Midwest en voor het Roeselaars stadsarchief. Gun jezelf even de tijd om mee een kijkje te komen nemen.
Alle partijen sloegen de handen in elkaar voor een bijzonder project: de bouw van een state-of-the-art archief- en erfgoeddepot in Roeselare. Dat gebeurt onder meer met middelen van het Regiofonds, waarmee de provincie investeert in veerkrachtige regio’s. Dit depot zal dienen als dé bewaarplek voor de erfgoedcollecties van Roeselare en de regio Midwest, waar historische voorwerpen, kunstwerken, boeken, en archeologische vondsten in optimale omstandigheden zullen worden gekoesterd. Voor het eerst tonen de initiatiefnemers de plannen van dit nieuwe erfgoeddepot.
In het erfgoeddepot zullen de acht erfgoedlijnen van Midden-West-Vlaanderen (Strijd en Verzet, Zorgen voor Jong en Oud, Sterke Kerken en Priesters, Bedrijvigheid, Ondernemen en Arbeid, Voeding, Ambachten, Vakmanschap en Kunsten, Feesten, Rituelen en Tradities, Sport en Spel) samenkomen, in de vorm van waardevolle erfgoedobjecten in alle maten en vormen. Daarnaast krijgt ook het Roeselaars stadsarchief in de Schierveldestraat een onderkomen.
Binnenkijken in het nieuwe erfgoeddepot
Beelden van TIDES, het architectenbureau dat het erfgoeddepot zal realiseren, tonen de opslagruimtes die de erfgoedobjecten in de beste omstandigheden bewaren. Het ontwerp is gemaakt volgens het Deens model, met isolatietechnieken die temperatuurschommelingen opvangen. Daarnaast omvat het depot ook een nooddepot, een quarantaineruimte én diverse ruimtes die specifiek gericht zijn op speciale types objecten. In totaliteit zal maar liefst 2800 m² beschikbaar zijn om als schatkamer van onze geschiedenis te fungeren.
Voor de start van de werken wordt gemikt op medio 2025 om medio 2026 operationeel te kunnen zijn. Hiermee staan de initiatiefnemers aan het begin van een nieuw hoofdstuk waarbij ze er samen voor zorgen dat het rijke erfgoed behouden blijft, voor vandaag en voor toekomstige generaties.