Kijk. Zo zag de Westhoek er de voorbije dagen na 150 oproepen uit
De brandweer Westhoek kreeg gisteren maar liefst 150 oproepen voor wateroverlast. Vooral in de regio Ieper, Poperinge was er heel wat overlast. Ook in Langemark-Poelkapelle liepen enkele straten onder water en werden enkele huizen bedreigd. In Poperinge reed een bestuurder met zijn wagen in een ondergelopen straat, en raakte naast de weg waardoor zijn wagen vast kwam te zitten. De bestuurder kon op eigen kracht het voertuig verlaten.
De meeste wateroverlast was er in Watou nadat de Warandebeek buiten haar oevers trad. Daar liepen heel wat huizen in de Moenaardestraat en de Kleine Markt onder water. Basisschool De Waaier moest zelfs geëvacueerd worden omdat het water uit de rioleringen de kelder en de klaslokalen binnenliep. De kinderen werden opgevangen in de parochiezaal in de Blauwhuisstraat. In Proven moest de naschoolse opvang IBO Hopsakee verhuizen naar de school. Ook morgenochtend kunnen de kinderen op deze alternatieve locaties terecht.
Intussen is de situatie onder controle, in die zin dat het afwachten is wat er stroomafwaarts gaat gebeuren, onder meer in Roesbrugge, daar worden eveneens hoge waterstanden verwacht. Lozingsmogelijkheden bij laagwater zijn tot dinsdag beperkt door windopzet op het laagwater. Vooral het peil op de IJzer zal hierdoor nog verder doorstijgen, vooral door de gevallen neerslag in Noord-Frankrijk, tot 50 mm. Momenteel zijn bij de opwaartse stations tot Lo-Fintele de waakdrempels overschreden. Bij Haringe is een overschrijding in de loop van de nacht van het alarmpeil niet uitgesloten. Ook bij Roesbrugge en Lo-Fintele kan het peil later op de nacht of morgen in de ochtend flirten met het alarmniveau. Verder afwaarts worden geen problemen verwacht.
Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek: “Enkel in Vlamertinge nabij De Cerfwijk staat er een pomp van een private partner om het water uit de beek te verpompen. Momenteel houden we nauwlettend de situatie in Roesbrugge in het oog en nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om snel te kunnen tussenkomen. Hiervoor is de Civiele Bescherming uit Brasschaat onderweg met zeer grote pompen. Een strategische voorraad zandzakken wordt aangelegd om te kunnen gebruiken waar nodig. De operationele coördinatiefase blijft van kracht om de situatie op te volgen en de nodige maatregelen te nemen.”