Home > Kijk. Twee jaar geleden brak de oorlog uit: Bisschop Lode bezoekt Oekraïense vluchtelingen in Lissewege

Kijk. Twee jaar geleden brak de oorlog uit: Bisschop Lode bezoekt Oekraïense vluchtelingen in Lissewege

Geschreven op 23 februari 2024 om 11:29 door Mario De Wilde

Morgen zaterdag 24 februari 2024 is het twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. We bezochten een Oekraïens gezin dat naar België gevlucht is. Vorig jaar op 24 februari, exact een jaar na de Russische inval, maakte bisschop Lode Aerts met enkele van zijn collega’s een solidariteitsbezoek aan Oekraïne. Het was een reis die een diepe indruk naliet, zowel door het leed dat overal zichtbaar was als door de moed, hoop en doorzetting van de mensen in het oorlogsgebied. Voor bisschop Lode was ook de grote gastvrijheid in moeilijke omstandigheden heel bijzonder.

Bisschop Lode: “Vorig jaar was ik zelf op bezoek bij vele gezinnen in Oekraïne, bij wie we heel gastvrij aan tafel werden genodigd. Nu willen we zelf graag een maaltijd aanbieden aan een Oekraïens gezin.” Zo ging bisschop Lode op bezoek bij het gezin van Oleksandr ‘Alex’ Sysoyev en Liudmila ‘Mila’ Sysoieva met een lekkere maaltijd voor hen. Deze grote familie uit de regio van Odessa (oma, mama, (stief-)papa en vier kinderen) woont nu in Lissewege in een woning die door de kerkfabriek, en met hulp van het Betlehemproject, ter beschikking wordt gesteld. Tijdens en na de maaltijd spraken we met Alex en de jonge Andrew over de oorlog, hoe ze de dag van de inval beleefd hebben, hoe ze in België onthaald werden en wat die dramatische dag voor hen betekend heeft.

Vrijwilligers stellen huis kerkfabriek beschikbaar

Ook Franky Trappeniers, de secretaris van de kerkfabriek van Lissewege, was erbij. Hij is een van de vrijwilligers die hielp om het huis beschikbaar te stellen voor het gezin. De groep vrijwilligers hielp hen ook met de praktische kant van hun verhuis. Dankzij al die hulp maakt het gezin opnieuw plannen en kijkt het hoopvol naar de toekomst. We spraken met Franky over hoe ze dat aangepakt hebben.

Wat is het Betlehemproject?

Het Betlehemproject werd in 2011 vanuit het Vicariaat Brussel in het bisdom Brugge geïntroduceerd door toenmalig bisschop Jozef De Kesel. Het project heeft een dubbele doelstelling: enerzijds het per pastorale eenheid ter beschikking stellen van een betaalbare woning voor kwetsbare mensen; en anderzijds het vormen van een groepje ‘omarmers’ om die hulpbehoevende naasten te verwelkomen en begeleiden. De doelgroep van het Betlehemproject is zeer divers en bestaat o.a. uit asielzoekers, niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, dak- & thuislozen, alleenstaande moeders en ex-gedetineerden. De werking van het Betlehemproject wordt financieel ondersteund door het bisdom Brugge en door het Betlehemfonds van de Koning Boudewijnstichting.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.