Home > Kijk. Tovenaarswinkel Olleke uit Brugge slachtoffer van homohaat op dag tegen de homofobie

Kijk. Tovenaarswinkel Olleke uit Brugge slachtoffer van homohaat op dag tegen de homofobie

Geschreven op 17 mei 2023 om 15:35 door Mario De Wilde

Vanmiddag omstreeks 12 uur vandaag ging een video viraal op Facebook* waarin een vaste medewerkster van tovenaarswinkel Olleke in Brugge te zien is, geïnterviewd door activist D.V.L.. De video werd 12 maart gemaakt toen de pedofielenhater D. V.L. het kunstevenement Queer Was Here bezocht in het Arentshof in Brugge. Een initiatief van Stad Brugge. D.V.L. zetelde van 2019 tot 2023 als onafhankelijke in de Vlaams Belang-fractie in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Hij was de oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden die in september 2018 in België landelijke bekendheid kreeg na een Pano-uitzending.

In de cultuurvoorstelling Queer was Here kwam een drag queen kinderverhalen voorlezen en dat kon volgens de verziekte ideologie van D. V.L. alleen maar kinderen op verkeerde gedachten brengen. Stad Brugge Shopping had alle handelaars opgeroepen om de regenboogvlag uit te halen uit sympathie voor de ruime LGBTQ+ gemeenschap. Een seksuele identiteit of geaardheid kan je niet promoten of veranderen. “We zijn wie we zijn en de vlag hangt er goed”, volgens Olleke. De vlag werd gisteren gestolen.

Op verzoek van eigenaar van Olleke, Olivier Van Gierdeghom, werd 13 maart aangifte gedaan door zijn medewerkster bij de politie. Gezien ook Stad Brugge zelf doelwit was werd door de politie verwacht dat de storm ging liggen. In de nacht van 15 op 16 mei 2023 werd de betreffende vlag gestolen van de gevel in de Wijngaardstraat. De vlag werd van de paal gescheurd terwijl de ringen er nog aan hingen. Of de feiten met elkaar verwant zijn is onduidelijk, maar niet uitgesloten.

Eigenaar Olivier Van Gierdeghom noemt de actie intriest. ‘”Het is alsof emancipatie geen invloed heeft gehad op D.V.L. zijn ideologie. Onze huidige maatschappij pikt dit standpunt niet.” Olivier heeft 15 jaar lang pionierswerk verricht binnen de LGBTQ+ gemeenschap in Brugge en Amsterdam. Dat de regenboogvlaggen op de markt van Brugge hangen is vijf jaar lobbywerk van hem en bevriende partijen. De homohaters hebben duidelijk gewacht tot de dag tegen de homofobie, om de ongepaste beelden zonder toestemming te verspreiden en mogelijk de vlag, maar niet de trots te onteren.

Inbreuk op de rechten

Olleke heeft opnieuw twee klachten ingediend, gezien er een uitdrukkelijk filmverbod geldt in de winkel en zonder toestemming beelden werden gemaakt waarbij de winkelgevel, logo en personeel in beeld komt. Dit is in strijd met onze rechten en we hebben deze inbreuk dan ook gemeld bij de nodige instanties. De actie van D. V.L. spoort aan tot het delen van haatberichten op Facebook.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.