Home > Kijk. Station van Wevelgem krijgt als primeur de eerste Warning Box van Vlaanderen

Kijk. Station van Wevelgem krijgt als primeur de eerste Warning Box van Vlaanderen

Geschreven op 27 maart 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Aan de overweg Roeselarestraat / Lode de Boningestraat ter hoogte van het station Wevelgem heeft Infrabel gisteren de allereerste ‘Warning Box’ in Vlaanderen geïnstalleerd. Dit sensibiliseringssysteem geeft automatisch een geluidsalarm wanneer een weggebruiker een gesloten overweg wil oversteken. De resultaten van dit toestel, dat eerder op andere locaties werd getest, zijn heel positief. Het is een van de maatregelen uit het actieplan van Infrabel om de spoor- en verkeersveiligheid aan overwegen verder te verhogen. ​

Sensibiliseringssysteem waarschuwt weggebruikers aan een gesloten overweg
Dit sensibiliseringssysteem alarmeert via een geluidssignaal de zachte weggebruikers die toch nog een gesloten overweg willen oversteken. Het principe van dit systeem, dat door Infrabel werd ontwikkeld, is eenvoudig: het systeem bestaat uit een zender en een ontvanger aan weerszijden van de weg, en dit aan elke kant van de overweg en het treedt in werking zodra de slagbomen van de overweg sluiten.

De zender stuurt dan een infrarode LED-straal (over de hele breedte van de weg) naar de ontvanger. Als een voetganger of fietser aanstalten maakt om toch de gesloten overweg over te steken, wordt de LED-straal onderbroken en gaat er enkele seconden een alarm via de luidsprekers af. Dit alarmsignaal is bedoeld om weggebruikers ervan bewust te maken dat ze op dat moment een overtreding begaan, zodat ze de gesloten overweg niet zouden oversteken.

Jean-Luc Crucke, federaal minister van Mobiliteit: “Veiligheid aan overwegen blijft een absolute prioriteit. Innovaties zoals de Warning Box tonen aan dat technologie kan helpen om levens te redden, maar uiteindelijk komt het neer op een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik roep alle weggebruikers op om de regels te respecteren en geen risico’s te nemen. Samen werken we aan een veiliger en betrouwbaarder spoorwegnet voor iedereen.”
Positieve resultaten
De “Warning Box” wordt nu voor de allereerste keer in Vlaanderen gebruikt. Het bestaat uit een vaste installatie (een zwarte paal op een betonnen sokkel) die is aangesloten op het netwerk van Infrabel zodat de luidsprekers vanop afstand kunnen worden ge(des)activeerd. Dit jaar zullen er ook soortgelijke toestellen komen aan een 10-tal overwegen in België waarvan de eerste installatie aan een overweg in Dilbeek zal zijn.

Eerder werd de Warning Box als een mobiel systeem getest aan een tiental overwegen in Wallonië en Brussel om de efficiëntie ervan te kunnen bepalen. De resultaten zijn positief: we merken dat 50% van de weggebruikers aan een overweg in volle spoor terugkeert op zijn stappen en vervolgens de verkeersregels respecteert na het horen van het geluidsalarm . Ter hoogte van een overweg aan een station is dat minder (ongeveer 30%) omdat de overtreder dan nog snel oversteekt om zijn/haar trein te halen.

Aan de overweg in Wevelgem hebben we kunnen identificeren dat er zich een probleem voordoet. Tijdens de periode van 20 november tot 8 januari (49 dagen) toen de Warning Box nog niet actief was, hebben we 27 overtredingen vastgesteld. Vanaf vandaag, 26 maart, is de Warning Box geactiveerd en we verwachten dat het aantal overtredingen tegen de verkeersregels met ongeveer 30% zal dalen.

Benoît Gilson, CEO Infrabel: “De Warning Box past in onze strategie voor een verdere verhoging van de spoor- en verkeersveiligheid aan overwegen en in het bijzonder voor de veiligheid van voetgangers en fietsers. Dit systeem levert mooie resultaten op en ik ben trots dat het werd ontwikkeld door onze mensen binnen Infrabel. Daarnaast zou ik nog eens iedereen willen oproepen om altijd de verkeersregels aan overwegen te willen respecteren aub. En wie een gevaarlijke situatie ziet aan een overweg, belt best onmiddellijk naar ons gratis noodnummer 1711 zodat de verkeersleiding het nodige kan doen om een ongeval te helpen voorkomen.”
Actieplan met maatregelen voor een verhoogde veiligheid
De Warning Box past in het actieplan van Infrabel om de veiligheid aan overwegen op het Belgische spoorwegnet permanent verder te verhogen. Enerzijds zijn er de infrastructuurmaatregelen zoals het afschaffen en vervangen van overwegen door mobiliteitsalternatieven (tunnel, brug, langsweg, fietspad) in nauwe samenwerking met de lokale instanties.

Voorts is er de uitrol van LED-verlichting op de slagbomen van een 100-tal overwegen om de zichtbaarheid te verbeteren (momenteel zijn 20 overwegen uitgerust), maar ook de installatie van camera’s met obstakeldetectie aan een 70-tal risicovolle overwegen (waar er regelmatig filevorming ontstaat).

Daarnaast focust Infrabel zich op sensibilisering (vb. campagnes en educatieve programma’s en spellen voor scholen) waarbij we ook het belang van het noodnummer 1711 willen benadrukken. Via 1711 kan men een gevaarlijke situatie aan een overweg melden aan de verkeersleiding die onmiddellijk het treinverkeer kan stilleggen indien nodig. Tijdens het laatste trimester van vorig jaar hebben een 20-tal telefoontjes ons geholpen om een aanrijding te voorkomen. Via samenwerking met steden en gemeenten wil Infrabel het gratis noodnummer nog meer onder de aandacht brengen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.