Home > Kijk. Oostkamp krijgt een luchthaven: straks vertrekken en landen er zo’n 70 drones naar noodgevallen

Kijk. Oostkamp krijgt een luchthaven: straks vertrekken en landen er zo’n 70 drones naar noodgevallen

Geschreven op 16 maart 2023 om 08:50 door Mario De Wilde

In Limburg staat de eerste maar binnenkort komt er ook in Oostkamp een soort luchthaven waar 70 safety drones naar noodgevallen in heel Vlaanderen kunnen vliegen. Die drones worden bij een zware brand of ernstig verkeersongeval meteen ter plaatse gestuurd. Op die manier krijgen hulpverleners snel een eerste beeld van een incident. Het is het bedrijf Citymesh dat voor deze interventies zal instaan. “Als de brandweer een oproep krijgt, kan die naar ons doorgeschakeld worden”, zegt Hans Similon van telecomoperator Citymesh. “De drone vliegt dan naar het incident om de eerste 10 à 15 minuten in beeld te brengen. Op die manier is er een totaaloverzicht nog vóór de laatste brandweerman in de brandweerwagen zit.” Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken want de drones zijn nagenoeg geruisloos en vliegen op 90 meter hoogte.

Hou de lucht in de gaten want met SENSE introduceert het Belgische Citymesh een netwerk van 70 Safety Drones, gebouwd om onze hulpdiensten te ondersteunen. In een wereldprimeur krijgen politiebureau’s en brandweerkazernes verspreid over heel België Drones-in-a-Box (DiaB) ter beschikking. Wanneer de nooddiensten een melding binnenkrijgen, zal naargelang het type oproep de Safety Drone opstijgen om zo in de eerste 15 minuten kritieke informatie te verzamelen. Dankzij 4K high definition- & thermische beelden verrijkt met AI krijgen de hulpdiensten een pak meer info over de situatie en kunnen ze zo betere en snellere beslissingen nemen… Cruciale minuten voor een mensenleven soms.

Elk jaar komen er meer dan twee miljoen dringende oproepen binnen bij onze noodcentrales. Op basis van die informatie moeten ze beslissen welke acties de politie of brandweer kan ondernemen. Een cruciale beslissing die het slagen en de snelheid van de interventie bepaalt. Jammer genoeg moeten ze die beslissing vaak maken op basis van onvolledige informatie. Na proeftrajecten sinds 2018 in Kortrijk (Fluvia), Brussels Airport Company (BAC) en Port of Antwerp-Bruges hebben we in de zomer van 2022 de eerste volledige integratie afgerond in Genk.

“Nu, vier jaar later, introduceert Citymesh SENSE. Door het aantal Safety Drones op te schalen naar 70, willen we een drone grid creëren over heel België als tool voor de nooddiensten. Iets wat nog nergens anders in de wereld bestaat, crazy toch? We gaan met België als eerste van een ‘smart city’ naar een ‘smart country’. In elk van de 35 hulpverleningszones zullen er twee Drones-in-a-Box (DiaB) beschikbaar zijn. We geloven heel hard in dit verhaal bij Citymesh, dit kan echt levens redden, ” aldus Hans Similon, General Manager – Citymesh Safety Drones.

Saving lives by saving time

De Safety Drones van Citymesh moeten de hulpdiensten helpen om nog efficiënter te werken. Op vandaag weten ze vaak niet wat hen te wachten staat op het moment dat ze uitrukken. In die eerste chaos verliezen ze kostbare tijd. Zodra de nooddiensten een oproep krijgen, kan een Safety Drone automatisch opstijgen en naar de plaats van de ramp vliegen om nauwkeurige beelden te maken. Die beelden worden over een 5G-netwerk van Citymesh naar de alarmcentrale en hulpverleners gestuurd. Ze worden daarenboven verrijkt met behulp van Artificiële Intelligentie (AI). Zo kunnen de drones automatisch rookpluimen detecteren, maar ook bijvoorbeeld brandhaarden en personen.

Hulpverleners krijgen daardoor een beter zicht op wat er waar gebeurt en staan zo sneller en meer voorbereid ter plekke. Die informatie redt niet enkel levens en omgevingen (zoals bossen en woonbuurten). SENSE zorgt namelijk ook voor meer efficiëntie, aangezien politie en brandweer doelgerichter hun eenheden kunnen uitsturen.

Wie bestuurt die Drones?

Vanuit verschillende Remote Operations Centers zijn piloten 24/7 beschikbaar om de vluchten uit te voeren en in te grijpen zodat de hulpdiensten de juiste beelden op het juiste moment krijgen. De veiligheid van de vluchten wordt gewaarborgd door een Unmanned Traffic Management (UTM) platform waarin alle vluchten wordt gelogd en gecoördineerd. Wil je nog meer weten over hoe alles werkt, geef ons gerust een belletje.

Waarom Citymesh?

Citymesh is de expert op vlak van 5G-netwerken. 5G is essentieel voor dit project. Dankzij 5G kunnen de drones vanop afstand bestuurd worden en is er een betrouwbare hoge breedbandverbinding voor de drone en de videobeelden. De hulpdiensten kunnen de beelden daardoor in real time bekijken, al voor er iemand ter plaatse is. Ook in de wereld van drones is Citymesh geen onbekende. In 2018 lanceerde het als pionier in België de Safety Drones via een pilootproject in onder andere Genk, Port of Antwerp-Bruges en Kortrijk.

Daarenboven is CEO Mitch De Geest zelf ook al meer dan 20 jaar brandweerman. Hij kent de werking van onze nooddiensten dus goed en weet waar hun middelen vaak tekortschieten. “SENSE zit op het kruispunt van die drie kennisvelden (5G, drones en hulpdiensten). Het is dan ook niet meer dan een logische stap voor Citymesh om na het pilootproject meteen het eerste drone grid ter wereld te lanceren, ter ondersteuning van de nooddiensten. Zo komen mijn grootste passies mooi samen,” vertelt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. Voor de uitvoering van dit project wordt Citymesh bijgestaan door SkeyDrone, Cegeka en IDLabTE.

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.