Home > Kijk. Oostende was goed voor 42.000 garnaalkroketten. Fort Napoleon en North hebben de beste

Kijk. Oostende was goed voor 42.000 garnaalkroketten. Fort Napoleon en North hebben de beste

Geschreven op 17 oktober 2023 om 07:38 door Mario De Wilde

Het Garnaalkrokettenfestival in Oostende heeft zijn mythische naam alle eer aangedaan. Op vier dagen tijd werden er meer dan 42.000 garnaalkroketten geproefd in de Wellington Hippodroom. 6850 bezoekers namen hun taak om de beste garnaalkroket van Oostende te verkiezen heel serieus, want zo goed als iedereen bracht een stem uit. De winnaars mogen een jaar lang met veel trots de titel communiceren. De professionele jury verkoos Fort Napoleon, de publieksprijs ging dit jaar dan weer naar North. Het festival kondigt ook al onmiddellijk de vierde editie aan op 5 en 6 oktober 2024.

Op 13, 14,15 en 16 oktober was de Wellington Hippodroom het mekka van de Oostendse garnaalkroketten. Elf Oostendse restaurants kwamen samen om de meer dan 6850 bezoekers culinair te verwennen. De persoonlijke en unieke bereidingen werden kritisch geproefd en uit de stemming bleek duidelijk dat er voor iedereen wat wils was. Het festival was ook voor heel wat internationale bezoekers de perfecte reden om naar Oostende af te reizen.

De jury

Op het festival heerste weer een zeer gezellige sfeer, maar er moest natuurlijk ook geproefd worden. Er werd een vakjury samengesteld onder leiding van topchef Marcelo Ballardin van restaurant OAK, die alle garnaalkroketten blind proefde en een top 3 bepaalden. De vakjury bestond uit: chef Jason Blanckaert, een afgevaardigde van Gault&Millau, culinair journaliste Femke Vandevelde, lifestyle-journaliste Veerle Helsen, Feeling food-journaliste Evelien Rutten, acteur Wim Willaert en voorzitter Marcelo Ballardin. Uit hun stemming kwam volgende top 3 tot stand.

Winnaars vakjury

Eerste plaats: Fort Napoleon

De korst van deze ronde kroket is mooi bros met daaronder een smeuïge vulling. Haar royale hoeveelheid garnalen wordt opgepept met een vleugje nootmuskaat.

Tweede plaats: North

Deze knisperende kroket met een jasje van gepofte panko steekt er echt bovenuit, ook de vulling is mooi consistent.

Derde plaats: Gastrobar Sam

Onder de dikke korst proef je van een hartige vulling in een mooie textuur. Dankzij een gebalanceerde kruiding barst deze pittige garnaalkroket van de smaak.

“We hebben samen met alle leden héél veel garnaalkroketten geproefd. Daaruit hebben we de drie beste garnaalkroketten geselecteerd naar onze smaak. Op nummer 1 staat voor ons … , smeuïg vanbinnen, lekker krokant, heel lekker”, aldus voorzitter Marcelo Ballardin
Publieksprijs
Naast de jury konden ook de bezoekers een stem uitbrengen. Alle garnaalkroketten ondergingen een kritische inspectie, waar gekeken werd naar de smaak van de vulling, de korst, de hoeveelheid garnalen en de structuur. Alle bezoekers brachten een stem uit op hun favoriete garnaalkroket. De top drie van die publieksprijs ziet er als volgt uit.

Eerste plaats: North

Tweede plaats: Toope

Derde plaats: Fort Napoleon

“Een garnaalkroket is zo een eerlijk product dat door jong en oud gegeten wordt. Het vertrekt vanuit een uniek familierecept en wordt telkens met veel liefde gemaakt. Dat wordt duidelijk door alle bezoekers gesmaakt en we kijken dan ook terug op een fantastische editie met alleen maar winnaars. Meer dan 45.000 garnaalkroketten werden dit weekend verorberd! Een dikke proficiat aan álle deelnemende restaurants”, besloot burgemeester Bart Tommelein.

De deelnemende zaken van deze editie waren: Mac Moules, Plassendale, Rubens, Poseidon, North, Leffe Beach, Café Botteltje, Fort Napoleon, Gastrobar Sam, Venetiaanse Gaanderijen en Toope

Het Garnaalkrokettenfestival in cijfers:

– 6850 verkochte tickets

– bezoekers uit 12 verschillenden landen, van Finland tot Italië

– 11 Oostendse restaurants

– 42.000 garnaalkroketten

– 800 liter frituurolie, die na het event gerecycleerd wordt

– 6181 pintjes

– 5842 glazen wijn

– 1996 glazen cava

– 5500 stemmen van het publiek en daarnaast 7 professionele juryleden

– 247 medewerkers

– Alle medewerkers samen deden meer dan 5,6 miljoen stappen om alle bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden

“Er gaat enorm veel voorbereiding vooraf aan dit festival door ons team en de restaurants, ik ben dan ook heel fier dat we samen meer dan 6800 bezoekers lieten genieten. Het internationale karakter blijkt uit een internationale persreis die we mochten ontvangen en bezoekers uit 12 verschillende landen. Het festival zorgt ook voor extra overnachtingen en met een extra dag op maandag konden we ook de bezettingsgraad op zondagavond verhogen. Door de extra overnachtingen in een kalmere periode zetten we dit festival ook duidelijk in om nog meer aan seizoensverbreding te doen. Op naar volgend jaar op 5 en 6 oktober voor onze vierde editie”, rondde algemeen directeur van Toerisme Oostende vzw Peter Craeymeersch af

Save the date

De data voor de volgende editie kunnen alvast direct in de agenda genoteerd worden. Op 5 en 6 oktober zal Oostende opnieuw op zijn grondvesten daveren om de beste garnaalkroket te verkiezen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.