Kijk. Njam-chef Bart Desmidt uit Knokke-Heist presenteert ‘Simpel maar goed’-kookboek
Bart Desmidt kennen we van zijn tweesterrenrestaurant Bartholomeus, gelegen aan de dijk in Heist aan Zee. Bart is de kleinzoon van een visser maar zijn keuken gaat veel ruimer dan het beste uit de zee. De topchef houdt van pure producten en maakt daarbij geen onderscheid tussen vis, vlees en groenten. In zijn programma op Njam!-TV ‘Ware Delicatessen’ gaat hij aan de slag met ingrediënten die hij beschouwt als echte delicatessen: coquilles, kreeft, truffel, krab, oester, kaviaar, …. de lijst lijkt eindeloos! Hij verwerkt deze producten niet tot high-end gerechten maar combineert ze met beperkte ingrediënten tot bereidingen die voor iedereen haalbaar zijn.
Maar Bart heeft nu ook zijn nieuwste kookboek: ‘Simpel maar goed’. In dit boek deelt de met twee Michelinsterren bekroonde chef zijn passie voor verfijnd koken, met een nadruk op eenvoud en kwaliteit. De recepten zijn gebaseerd op de beste ingrediënten en laten zien hoe je met minimale handelingen maximale smaken kunt bereiken.
Een ode aan eenvoud en puurheid in de keuken
In Simpel maar goed ligt de nadruk op het gebruik van topingrediënten en eenvoudige bereidingen, waarbij zowel vis, vlees als groenten op hun best worden gepresenteerd en waarbij de natuurlijke smaken van de producten centraal staan. “Het is mijn overtuiging dat wanneer je met producten van de beste kwaliteit werkt, overbodige decoraties niet nodig zijn. De smaken en texturen spreken voor zichzelf,” aldus Desmidt.
Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Elk onderdeel biedt een selectie van recepten die perfect zijn voor elke gelegenheid, van intieme diners tot feestelijke bijeenkomsten. Van verfijnde visgerechten geïnspireerd door de Noordzee tot elegante desserts. Bart laat zien dat eenvoud en kwaliteit de sleutel zijn tot culinaire perfectie.
Pure producten toegankelijk voor elke kookliefhebber
In Simpel maar goed bewijst Bart Desmidt dat luxueuze ingrediënten, zoals coquilles, kreeft, truffel en kaviaar, niet uitsluitend voor exclusieve gerechten zijn weggelegd. Door deze ingrediënten op een toegankelijke manier te verwerken en te combineren met eenvoudige technieken maakt hij het mogelijk voor iedere kookliefhebber om delicatessen op een haalbare manier te bereiden. Het boek is dus een echte bron van inspiratie voor iedereen die houdt van koken met respect voor de ingrediënten.
Over Bart Desmidt
Bart Desmidt is chef van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Bartholomeus, gelegen aan de dijk in Heist aan zee. Bart is de kleinzoon van een visser maar zijn keuken gaat veel ruimer dan het beste uit de zee, het is een harmonieuze mix van eenvoud, verfijning en respect voor de allerbeste ingrediënten, zowel uit de zee als van het land. Met een scherp oog voor detail en een focus op pure smaken, weet hij elk product op zijn best te presenteren. Samen met zijn team creëert hij gerechten die de essentie van hoogwaardige producten in de kijker zet. Met Simpel maar goed biedt deze njam!-chef een inkijkje in zijn culinaire wereld.
Recepten van Bart
Tartiflette met ham en prei
Hotpot met zeeduivel
Stoofpotje van zuurkool en varkensvlees
Kabeljauwbrandade met wintergroenten