Home > Kijk. Leerlingen Basisschool Manitoba en Atheneum Eureka Torhout even baas in hun school

Kijk. Leerlingen Basisschool Manitoba en Atheneum Eureka Torhout even baas in hun school

Geschreven op 31 mei 2023 om 10:01 door Mario De Wilde

Scholengroep !mpact houdt van creatieve impulsen. Gelukkig is er voortdurend input van directeurs en teams van de vele !mpactscholen. Maar hoe zat dat met de leerlingen, vroeg algemeen directeur Pieter De Winne van !mpact zich af. In aanloop naar de ‘Dag van de leerlingenraad’ daagde hij de kinderen en jongeren uit: ‘Wat zouden leerlingenraden (van basis- en secundair onderwijs) doen mochten zij baas zijn van het onderwijs?’ De leerlingenraden met de origineelste inzendingen zouden elk 250 euro winnen. Vandaag, op de Dag van de Leerlingenraad, kregen de winnende scholen hun cheque overhandigd.

Oproep via video

Alle inzet van directeurs, leerkrachten en schoolteams hebben uiteindelijk hetzelfde doel: leerlingen helpen om zich te ontplooien. De pegagogische kennis daarvoor is in huis, !mpact zet ook in op stimulerende leeromgevingen, innovatieve leertools en een warm en verbindend groeiklimaat.
Maar wat zouden leerlingen eigenlijk zelf doen, mochten ze baas zijn van het onderwijs? Pieter De Winne vroeg hen via de leerlingenraden hoe zij hun school (nog!) leuker zouden maken. Hij deed dat in een videoboodschap die online en via de verschillende !mpactscholen verspreid werd.

D-day: Dag van de leerlingenraad

Alle voorstellen, suggesties en wilde dromen mochten bezorgd worden en op de Dag van de Leerlingenraad werden twee winnende inzendingen gekozen en beloond: een van het basisonderwijs en een van het secundair.
Pieter De Winne: ‘De voorbije maanden werden leuke ideeën en voorstellen verzameld en ingezonden, zowel vanuit het basis- als vanuit het secundair onderwijs. Een greep daaruit: een ontbijt- of snackbar, chill of rageruimtes in het secundair, dierentherapie op school, de afschaf van de papieren agenda’s, een fietsparcours of een legoklas, de verplaatsing van de vrije (woensdag)namiddag naar de vrijdagnamiddag… Uit al deze ideeën kozen we twee winnaars.’

De winnende leerlingenraden ontvangen elk een cheque ter waarde van €250 waarmee ze iets leuks voor hun school kunnen doen.

Bij de winnaars op bezoek: filmpje!

Vandaag, 31 mei (Dag van de Leerlingenraad), trok Pieter naar de leerlingenraden die met hun creativiteit voor hun scholen een budget in de wacht sleepten: Basisschool Manitoba en Atheneum Eureka Torhout. Hier zie je alvast hoe zijn boodschap onthaald werd:

Gedicht en nadruk op groen

De leerlingen van Manitoba brainstormden samen met de volledige school. Ze waren creatief in de presentatie van hun actiepunten: in de vorm van een gedicht droomden ze van een uitleenhuisje voor boeken en speelgoed op de speelplaats, rustige plekjes op de speelplaats, een labo-klas om te experimenteren en een professionele turnleerkracht. De leerlingen van Eureka willen meer groen in de klaslokalen, ook meer groene energie, kluisjes waar ze hun laptops kunnen in opladen, en een eigen studierichting ‘gaming’ .

Leerlingenraden promoten

Naast het geven van een directe beloning voor de concrete creatieve inzet van de leerlingen, is de promotie van het concept ‘leerlingenraden’ voor !mpact belangrijk. Pieter De Winne: ‘Leerlingenraden sluiten aan bij de visie van onze scholengroep: Dare, Act, Learn, Inspire’. Leerlingen worden aangemoedigd om voor zichzelf op te komen, wij willen hen met onze schoolteams dingen leren en hen inspireren, maar we laten ons ook graag door hen inspireren. Samen met hen maken we van onze !mpactscholen scholen die indruk maken. Deze wedstrijd benadrukt het belang van en respect voor hun inbreng.’

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.