Home > Kijk. GroenDoen: het juiste bemestingsadvies voor de perfecte grasmat

Kijk. GroenDoen: het juiste bemestingsadvies voor de perfecte grasmat

Geschreven op 29 maart 2025 om 10:00 door Mario De Wilde

Vandaag onze derde aflevering van ‘GroenDoen’, de wekelijkse rubriek over allerlei boeiende en nuttige weetjes voor de tuin. In deze aflevering legt Thomas van Tuincentrum Van Hauwaert (Sint-Andries bij Brugge) jullie uit waarom het belangrijk is om het gras te bemesten, hij vergelijkt enkele gazonmeststoffen en geeft jullie het perfecte bemestingsadvies mee zodat je een mooi groen en gezond gazon krijgt. Alvast veel kijk- en leesgenot.

Het begint met een algemene uitleg over wat meststof nu eigenlijk omvat. Iedere meststof heeft een NPK-waarde, deze waarden geven meer info over de samenstelling van de meststof.

N = Stikstof -> zorgt voor de groei van het gras
P = Fosfor – > zorgt voor de goede wortel ontwikkeling
K = Kalium -> zorgt voor sterk, kwalitatief en gezond gras

Voorbeeld:

NPK = 20 – 5 – 8 + 2 MGO = Chemische of Minerale meststof (voorjaar)
NPK = 6 – 6 – 16 + 2 MGO = Organische meststof (najaar)
NPK = 12 – 5 – 5 + 3 MGO = Organische meststof (voorjaar)
(Het extra cijfer + 2 MGO slaat op het toegevoegde magnesium, dat op zijn beurt zorgt voor de groene kleur van het gras.)

Hoe meststof toepassen?

Voorjaar (maart – april) – bij de eerste maaibeurt

In het voorjaar (maart-april) heeft ons gras na de lange winter een goede boost nodig dus kiezen we voor een meststof met hoge N-waarde en lagere K-waarde.

Vb. 20 – 5 – 8 + 2 MGO

Tussenseizoen (juni – juli)

Tijdens deze periode kan uw gazon genieten van een gematigde mestbeurt.

Vb. 10 dagen voor uw tuinfeest (snelle werking nodig)
20 – 5 – 8 + 2 MGO

Vb. Om uw gazon in topvorm te houden (all-round)
12 – 5 – 5 + 2 MGO

Najaar (oktober) – bij laatste maaibeurt (ZEER BELANGRIJK!)

Het gras gaat in rust tot maart/april (6 maanden) en vraagt geen groei meer maar heeft wel nog voldoende fosfor en vooral kalium nodig voor een goede wortelvorming en voor een sterke, gezonde en kwalitatieve grasspriet. Daarom kiezen we voor een meststof met een lagere N-waarde en een hoge K-waarde.

Vb. 6 – 6 – 16 + 2 MGO + Kalk (zorgt voor ontzuring van de bodem zodat er minder snel mosvorming kan ontstaan) Kalk kun je toepassen vanaf na de laatste maaibeurt.

Let op.
Deze richtlijnen moeten gezien worden als algemeenheden. Elk gazon of tuin kan specifieke behoeften hebben omwille van o.a. de ligging, de grondkwaliteit, de gebruikte grassoorten, het gebruik, de historische voedingstoestand, de grondsoort, waterhoudend vermogen en tal van andere factoren. Indien u een op maatgemaakt bemestingsadvies wenst kan u steeds langskomen in het tuincentrum.

Heb je de gazonkriebels te pakken en wil je graag aan de slag kom gerust eens langs in ons tuincentrum.

Met dank aan Van Hauwaert Tuincentrum, Hogeweg 419, 8200 Brugge (Sint-Andries). www.vanhauwaerttuincentrum.be

4 reacties

Jasper Verkerk, Ramskapelle
Geschreven op 2025-03-29 18:30:14
Wij hebben al jaren een gazon als een biljart en dat zonder ook maar een grammetje bemesting. Zo kan het dus ook. Jasper Verkerk, Ramskapelle
Leen Verbauwhede
Geschreven op 2025-03-29 14:19:01
We hebben acht kiekskes rondlopen op onze gazon. Kunnen we dat stikstof of meststof op gooien zonder dat de kiekes daar last van hebben? Ik weet niet goed hoe ik die anders voor een paar dagen moet verhuizen of in een hok zetten. Of is dat niet schadelijk voor beesten? Dat zou het beste zijn voor iedereen. Leen Verbauwhede. Marke
Vermeersch. Sint-Pieters
Geschreven op 2025-03-29 14:14:08
Is da tgroencenterum aan de gevangenis die da uitleggen? Vermeersch. Sint-Pieters
Robbe Declercq.
Geschreven op 2025-03-29 13:55:00
We zijn in september naar Moerkerke verhuisd en hebben er een gazon met veel bos rond. Er staat enorm veel mos in en ook veel paardenbloemen. We hebben in het najaar al zoveel mogelijk wortels weggedaan, maar we zijn tot de bevinding gekomen dat er intussen meer staan dan daarvoor. Bestaat er een middel om die weg te doen, zonder dat het de kwaliteit van de gazon aantast? Overigens staat de gazon er zelf heel droog bij. Het is me niet duidelijk wat ik nu best eerst doe. Robbe Declercq.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.