Home > Kijk. GroenDoen: 5 topplanten in de kijker, deel 3

Kijk. GroenDoen: 5 topplanten in de kijker, deel 3

Geschreven op 24 mei 2025 om 10:00 door Mario De Wilde

Vandaag onze zevende aflevering van ‘GroenDoen’, de wekelijkse rubriek over allerlei boeiende en nuttige weetjes voor de tuin. In deze aflevering zet Thomas van Tuincentrum Van Hauwaert (Sint-Andries bij Brugge) opnieuw enkele topplanten in de kijker. Alvast veel kijk- en leesgenot.

 

Regelmatig hebben we klanten op de kwekerij die opzoek zijn naar een plant die privacy kan bieden in de tuin. Deze Quercus Ilex, beter bekend als Steeneik, is hier ideaal voor. Deze plant bestaat als boom, struik of meerstam. Hij heeft een goed doorlaatbare humusrijke bodem nodig, is niet kieskeurig wat de standplaats betreft en houdt af en toe van wat meststof (2-3 keer per jaar) is geen overbodige luxe. Dit omdat we verwachten dat deze plant het hele jaar door mooi groen staat wat uiteraard energie vraagt van de plant.

Een mooie frisgroene verschijning in de tuin is deze Sesleria autumnalis. Hij blijft halfgroen in de winter, dit wil zeggen dat er wel wat wintertooi in de plant komt. Een voordeel is dat je hem niet ieder jaar kort hoeft te zetten. Dit in tegenstelling tot heel veel andere soorten siergrassen. Sesleria wordt zo’n 60cm hoog en krijgt later in het seizoen een fijn pluimpje. Het grasje ziet er heel natuurlijk uit waardoor hij een leuk en speels effect kan geven aan je border.

De Carpinus japonica of de Japanse haagbeuk is een iets minder gekende soort. Maar deze soort heeft wel een hoge decoratieve waarde. Het is een bladverliezende struik en heeft in de lente en zomer een mooi frisgroen langwerpig blad met een scherp gezaagde rand. In het najaar verkleuren de bladeren dan weer mooi goudgeel. Wat zeer decoratief is, is de talrijke aanwezigheid van de hopbellen, dit maakt de plant uniek. De Carpinus doet het goed in vrijwel iedere humusrijke grondsoort.

Een minder bekende boom is de Styrax japonica. Deze bladverliezende boom is een heel mooie verschijning. Hij bloeit in mei-juni met heel veel roomwitte afhangende kleine bloemetjes wat veel bijen en vlinders aantrekt. De boom heeft ook een hele mooie herfstverkleuring. Hij houdt van een goede doorlaatbare bodem en hij staat graag beschut.

Als laatste deze week bepreken we de Deutzia hybr. ‘Mont Rose’. Deze rechtopgaande bladverliezende struik wordt ongeveer 1m50 hoog, heeft donkere langwerpige bladeren en hij bloeit zeer rijkelijk in de maanden mei-juni met mooie bolvormige lilaroze bloemetjes. Deurzia staat graag op een vochtige grond en houdt van zon tot halfschaduw. Om de plant jong en fris te houden is verjongingssnoei aangewezen.

Heb je  de plantkriebels te pakken of wens je meer informatie over een besproken soort? Kom dan gerust eens langs in het tuincentrum of neem telefonisch contact op.

Met dank aan Van Hauwaert Tuincentrum, Hogeweg 419, 8200 Brugge (Sint-Andries). www.vanhauwaerttuincentrum.be

4 reacties

Minnebo
Geschreven op 2025-05-24 22:19:08
We zoeken zelf al een tijdje naar een soort plant of haag die minstens 2 meter hoog is, of liever nog hoger. Graag exemplaren die ook het hele jaar groen blijven of die snel groeien. We willen meer privacy in onze achtertuin. Welke soort raad je best aan? Minnebo Beernem
Fons De Sutter.
Geschreven op 2025-05-24 16:13:05
Mijn buurman die bij de Groendienst van Oostende werkt, zegt dat je een struik of plant best een paar uur, voordat je die in de grond zet, eerst best in een waterkuip plaatst. Maar daar zie ik op de bijgaande film niets van terug. Klopt dat wel? Fons De Sutter.
Melissa Versyck. Torhout
Geschreven op 2025-05-24 12:31:05
Waar is de tijd dat ik nog een meikever zag. Dat moet zeker 20 jaar geleden geweest zijn, toien ik nog student in Gent was. We hadden een haag naast ons kot en daar ontdekten we vlak voor onze examens een exemplaar. Ik dacht dat die beestjes helemaal uitgestorven waren. Melissa Versyck. Torhout
Dominique Meersman
Geschreven op 2025-05-24 11:07:35
Ik heb sinds een paar jaar een steeneik staan in mijn tuin en we hebben voor het tweede jaar op rij daar een meikever in ontdekt. De laatste jaren heel zeldzaam geworden en ik dacht ze alleen maar in beuken of hagen leefden maar zo te zien vinden ze de blaadjes van onze steeneik best lekker. We zijn er blij mee en ze richten geen schade aan. Dominique Meersman

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.