Home > Kijk. De Strandleeuwen, dé supportersclub van KFC Heist, bestaat 100 jaar en dat doen ze zingend

Kijk. De Strandleeuwen, dé supportersclub van KFC Heist, bestaat 100 jaar en dat doen ze zingend

Geschreven op 6 december 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

De Strandleeuwen, dé supportersvereniging van KFC Heist, bestaat 100 jaar. En dat zullen ze geweten hebben! Hun voetbalploeg “De Plakkers” bracht recent hun top 100 carnavalhit “Plakkers An De Dis” uit, en dat zullen de Visschers geweten hebben. Het is een instant meezinger, en belooft een ware klassieker te worden voor de komende decennia van een bruisend carnaval in Heist.

Afgelopen donderdag namen de Plakkers dan ook, in de gekende stijl zoals we van de Plakkers gewoon zijn, een heuse videoclip op waarvoor door MTV nu al grof geld wordt geboden! De Plakkers brengen hun carnavalhit live on stage op hun eigen BAL VAN DE PLAKKERS op 25 januari in Zaal Ravelingen! We verwachten een vol huis, wees dus op tijd om je kaartje aan te schaffen. Iedereen wil die Plakkers immers live aan het werk zien! De affiche volgt gauw, en ook de entreekaarten zullen gauw te koop aangeboden worden. En nu is er dus ook een videoclip. Leer de tekst uit het hoofd zodat je die kunt meebrullen op de carnavaldriedaagse in Heist en tijdens de titanenmatch van de Plakkers tegen de Visschers op carnavalsdinsdag!

Over De Plakkers
De supportersvereniging van KFC Heist, De Strandleeuwen, bestaat 100 jaar! Hun voetbalploeg “De Plakkers” strijdt jaarlijks op carnavalsdinsdag tegen “De Vissers”, de voetbalploeg van die andere supportersvereniging van KFC Heist, De Zeemeermin. Meestal winnen de Plakkers maar schenken dan genereus als ze zijn de winst aan de Vissers. Om dit centennium extra luister bij te zetten, pakken De Plakkers daarom uit met een heuse carnavalhit “Plakkers an de dis”!

In 1928 speelden de Plakkers en de Vissers voor het eerst een gemaskerde voetbalmatch op dinsdagnamiddag van carnaval. Het is traditie die beide verenigingen met grote eer willen verderzetten. In de rangen van FC Heist ontstonden twee supportersverenigingen: De Zeemeermin met vooral aanhang bij de vissers en De Strandleeuwen, geliefd bij bouwvakkers, in het bijzonder stukadoors (plakkers). Deze wedstrijd wordt naar aloude traditie niet zozeer gekenmerkt door hoogstaand technisch voetbal maar eerder door theatrale schwalbes waarbij de medische assistenten voortdurend moeten uitrukken om de geveinsde kwetsuren van de spelers te verdoven met sterk water. Ook het Bal van de Zeemeermin (voor het eerst in 1929) stamt uit de gelijknamige supportersclub. Na de tweede Wereldoorlog was Hotel de Bruges de pleisterplaats voor het bal tot in 1950. Daarna vond het bal opeenvolgend plaats in een tent op het Canadezenplein (nu De Bolle), de zaal van Ciné Moderne, Old Brussels en de oude en nieuwe Ravelingen. Na zoveel jaren mochten de Plakkers niet langer achterblijven en gingen ook enkele jaren terug van start met hun fel gesmaakte en grandioos geslaagde Bal van de Plakker.

Carnaval
Het Heistse carnaval vindt haar oorsprong in de visserij. Voor de vissers was de vasten een drukke periode, want vlees eten was gedurende die periode verboden. Enkele dagen voor het begin van de jaarlijkse 40-daagse vasten wisselden de bemanningsleden van vaartuig. Vissers en reders legden de voorwaarden vast op café. Tijdens de vooravond van de grote vasten, de dag voor Aswoensdag, werd dit uitbundig gevierd. De vissers schuimden de cafés af en dronken overal een goede pint.

In 1951 werd op dinsdagavond de eerste officiële stoet georganiseerd. Een fanfare trok door de straten van Heist met in hun kielzog de nieuw-gediplomeerden van de twee visserijscholen in Heist (later ook die van Oostende) en uiteraard de vissers zelf. De muzikanten kregen eet– en drankbonnen. Vissers die niet meer op zee gingen en tijdens de zomermaanden in Heist vis bakten, verdeelden gratis tong tijdens carnaval. Ze kregen daarbij hulp van vissersvrouwen. De avondstoet kende een groot succes. Andere gemeenten lieten namelijk geen carnavalsfeesten toe, waardoor mensen van heel ver, met speciaal ingelegde bussen, trams en treinen, naar Heist kwamen.

Toenmalig schepen Robert De Corte lanceerde in 1959 de idee van een kinderstoet op zondagnamiddag. Voor de start van de optocht kregen de kinderen die in schoolverband deelnamen aan een tekenwedstrijd een onderscheiding. De carnavalsstoet op zondag stond in het begin in het teken van de visserij, maar kreeg stilaan een ander aanzicht omdat het gemeentebestuur van Heist ook wagens toeliet met andere thema’s. Nadien volgden grotere praalwagens met volwassenen.

Het gebeuren kreeg ook een minder carnavaleske toets met een vissersmis ter nagedachtenis van de verdronken vissers en een bloemenhulde op het Vissershuldeplein, waar sinds 1964 het Vissermonument staat. Door het algemene succes groeide het carnavalsfeest uit tot een driedaags evenement dat begint op zondag en duurt tot dinsdagavond. Nu bloeit het carnaval als nooit tevoren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.