Home > Kijk de kat in Brugge niet uit de boom! Drie wettelijke stappen voor een goede kattitude

Kijk de kat in Brugge niet uit de boom! Drie wettelijke stappen voor een goede kattitude

Geschreven op 3 oktober 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Ook in Brugge belanden elk jaar honderden katten en kittens op straat. Dieren die vaak als zwerfkat een hard leven of een gewisse dood tegemoet gaan. Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis: “Nog al te vaak worden katten en kittens gedumpt of zien we berichtjes verschijnen van particulieren die nestjes aanbieden via social media, advertenties in warenhuizen, zoekertjessites… Bovendien lopen dierenasielen vol met katten die niet (of niet juist) geregistreerd zijn en niet gesteriliseerd zijn. Al dit dierenleed valt nochtans te vermijden.”

“Met de campagne ‘Kijk de kat niet uit de boom!’ benadrukken we drie wettelijke verplichtingen”, zegt schepen Mathijs Goderis. “We herinneren katteneigenaars eraan dat registratie- en sterilisatie van hun kat verplicht is en dat het weggeven of verkopen van kitten verboden is zonder erkenning als kweker. We maken katteneigenaars er ook bewust van dat het updaten van hun gegevens in de databank noodzakelijk is om hun kat snel terug te vinden als deze vermist raakt. Daarnaast doen we ook een warme oproep naar de Brugse burger om zwervende katten te melden aan de Stad zodat de zwerfkattenpopulatie niet toeneemt. Zo geef je de kat een kans op een beter leven en help je om overlast en schade aan de biodiversiteit te voorkomen.”

Katteneigenaars die kunnen aantonen dat hun kat gesteriliseerd én geregistreerd werd tussen 1 juli 2021 en het einde van dit jaar worden beloond voor deze goede ‘kattitude’. Ze ontvangen een uniek kattenhuisje in de vorm van het Brugse Belfort. Gezinnen met een beperkt inkomen kunnen ook nog altijd een financiële tegemoetkoming krijgen voor de sterilisatie van hun kat. Deze actie wordt georganiseerd in samenwerking met Beestjes in nesten vzw. Meer info is terug te vinden op www.brugge.be/sterilisatieprojectbeperktinkomen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.