Home > Kijk. ‘Bro’, dat is ‘heftig’!: de winnaars van het Kinder- en het Tienerwoord van het jaar

Kijk. ‘Bro’, dat is ‘heftig’!: de winnaars van het Kinder- en het Tienerwoord van het jaar

Geschreven op 9 oktober 2023 om 16:56 door Mario De Wilde

‘Bro’ is door de Ketnetters verkozen tot het Kinderwoord van het jaar, ‘heftig’ door de volgers van de Instagram-pagina van nws.nws.nws tot het Tienerwoord van het jaar. Het is de eerste keer dat een Nederlandstalig woord Tienerwoord van het jaar wordt.

Bro

De Ketnetters hebben weer volop gestemd op het Kinderwoord van het jaar, want er kwamen in totaal zo’n 34 760 stemmen binnen. Maar er kan maar een woord winnen en dat is dit jaar ‘bro’! Hieronder vind je de vijf genomineerden en het aantal stemmen, uitgedrukt in procenten.

Bro – 37%
Aina – 34%
Oh my days – 14%
Gast – 8%
Heftig – 7%

‘Bro’ gebruik je als aanspreking voor vrienden (jongens en meisjes), bijvoorbeeld: “Bro, ik heb je echt al lang niet meer gezien!” Het was de dertiende keer dat Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, op zoek ging naar het Kinderwoord van het jaar.

Heftig

Ook bij het Tienerwoord van het jaar was het een spannende strijd. In totaal kwamen er 39 071 stemmen binnen via de Instagram-pagina van nws.nws.nws. Uiteindelijk werd ‘heftig’ verkozen tot het Tienerwoord van het jaar. ‘Drm’ (daarom) en ‘broer’ vervolledigen de top drie.

Heftig – 29%
Drm (daarom) – 27%
Broer – 23%
Hayek – 13%
Rawr – 8%

‘Heftig’ wordt gebruikt om iets te benadrukken, zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld: “Morgen drie toetsen? Amai, heftig.”

Het is de eerste keer dat een Nederlandstalig woord Tienerwoord van het jaar wordt, na de vorige winnaars ‘yeet’, ‘simp’, ‘bestie’ en ‘smash’. Meer zelfs, de hele top drie bestaat uit Nederlandstalige woorden!

Geertje Slangen, taalraadsvrouw VRT: “Hoe leuk dat de top drie van het Tienerwoord Nederlandstalig is! Best wel een ‘heftige’ evolutie. Zo zie je maar hoe onder anderen muzikale idolen ook echte ambassadeurs van het Nederlands kunnen zijn! Als taalraadsvrouw en promotor van het Standaardnederlands ben ik hier uiteraard heel blij mee.”

Het was de vijfde keer dat nws.nws.nws op zoek ging naar het Tienerwoord van het jaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.