Home > Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed in Oostvleteren: vandaag de kinderboerderij

Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed in Oostvleteren: vandaag de kinderboerderij

Geschreven op 29 maart 2025 om 09:00 door Mario De Wilde

Speciaal voor de lezers van Het Nieuws van West-Vlaanderen trekken we elke zaterdag op een beestige uitstap door de Westhoek! We nemen jullie mee achter de schermen van De Zonnegloed, een bijzondere plek waar dieren een nieuwe kans krijgen. Elke week stellen we een van de unieke bewoners aan jullie voor. Deze week blikken we terug op de tijd dat dit opvangcentrum begon als een educatieve kinderboerderij.
Van kinderboerderij naar opvangcentrum

 

Oorspronkelijk was De Zonnegloed een educatieve kinderboerderij en jeugdverblijf. Kinderen en jongeren konden hier kennismaken met het boerderijleven en leren over dierenwelzijn. Oprichters Karel Ackaert en Lieve De Busscher zetten sterk in op educatie en ontwikkelden zo lespakketten over onder meer dierenwelzijn. Die educatieve insteek bracht hen in contact met organisaties die zich inzetten voor dieren in nood. Toen Stichting AAP hen vroeg of ze wasberen wilden opvangen – die anders geëuthanaseerd zouden worden – twijfelden ze geen seconde. Dit werd het kantelpunt: De Zonnegloed werd meer dan een kinderboerderij. Het werd een toevluchtsoord voor dieren die nergens anders terecht konden.
Dieren uit de kinderboerderij wonen hier nog steeds
Hoewel De Zonnegloed inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig opvangcentrum voor wilde dieren, zijn sommige bewoners uit de kinderboerderijperiode nog steeds thuis op het domein. Zo maakt pony Berlios al sinds het prille begin deel uit van de Zonnegloed-familie.
Ook vandaag nog wonen hier 4 dwerggeiten, 2 kruisezels, 1 alpaca en 5 pony’s. Eén van de pony’s stamt nog uit de tijd van de kinderboerderij. De andere vier leefden samen op een kleine boerderij, maar toen hun eigenaars naar een appartement moesten verhuizen, konden de dieren niet mee. Ze zochten een plek waar de pony’s samen konden blijven, en gelukkig vond De Zonnegloed daar een oplossing voor.
Van wasberen tot een poema
Wat begon met de opvang van een paar wasberen, groeide in de loop der jaren uit tot een sanctuary waar honderden wilde dieren een veilige plek krijgen. Zo vonden ook achtergelaten apen, beren uit oorlogsgebieden en vele andere dieren hier een nieuw thuis. De Zonnegloed blijft zich inzetten voor dierenwelzijn en biedt niet alleen een tweede kans aan dieren, maar blijft ook bezoekers inspireren met hun verhalen.

Wil je zelf kennismaken met deze dieren en hun bijzondere geschiedenis? Bezoek De Zonnegloed en ontdek hun unieke thuis! 👉 www.dezonnegloed.be

4 reacties

Guy Ryckier.
Geschreven op 2025-03-29 15:33:34
Zolang de Michel van Gaia het niet gevonden heeft, wens ik de bazen in Oostvleteren veel succes en toewijding toe. In het verleden ging hij al op stap naar het Dolfinarium in Brugge en Sea Life in Blankenberge en die weten intussen ook al hoe laat het is. Dus misschien oppassen met teveel reclame maken of hij komt daar ook met zijn gevolg armoezaaiers. Guy Ryckier.
Carlos Verbeke
Geschreven op 2025-03-29 14:30:08
Als ik zie en lees hoe alle dieren in Zonnegloed met veel geduld en passie behandeld worden, dan zeg ik chapeau aan de bazen en aan alle medewerkers. De beesten komen daar duidelijk niets te kort. Buiten hun vrijheid gerekend dan. Maar het is ofwel dit ofwel dreigt er euthanasie of uitsterven. Dus proficiat. En eindelijk krijgen ze met deze rubriek de aandacht en sympatie die ze verdienen. Carlos Verbeke. Lombardsijde
Hervé en Marleen
Geschreven op 2025-03-29 13:57:54
Van ons het geleden toen er alleen nog maar een kinderspeeltuin was met een paar boerderijdieren die stonden te grazen. We hadden nooit gedacht toen dat het zo omvangrijk zou worden met al die speciale beesten. Staat nu al op de planning. Ik denk dat we grote ogen zullen trekken. Hervé en Marleen. Oostrozebeke
Mario lamote
Geschreven op 2025-03-29 13:36:20
Al eens geweest, echt de moeite om te gaan

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.