Home > Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed: emoes die te min zijn voor bepaalde zoos

Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed: emoes die te min zijn voor bepaalde zoos

Geschreven op 7 juni 2025 om 09:00 door Mario De Wilde

Speciaal voor de lezers van Het Nieuws van West-Vlaanderen trekken we ook deze week weer richting de Westhoek, waar achter de schermen van De Zonnegloed de meest bijzondere verhalen tot leven komen. Vandaag maken we kennis met een stel imposante loopvogels met een zorgwekkend verleden maar een rooskleurige toekomst: onze nandoes Oak, Birch, Juniper en Rowan.
Te gewoon voor het publiek?
Onze vier nandoes kwamen uit een Nederlandse dierentuin. Ze waren gezond, vitaal en prachtig om te zien. Maar… volgens de zoo waren ze niet spectaculair genoeg om publiek te blijven trekken. En dus werd er beslist: de nandoes mochten vertrekken.
Het klinkt hard, maar is helaas geen uitzondering. In sommige dierentuinen wordt meer gekeken naar bezoekerscijfers dan naar de dieren zelf. Dieren die niet “exotisch” of “groot genoeg” zijn, of simpelweg minder aandacht krijgen, belanden dan op een zijspoor. En dat zijspoor loopt niet altijd naar een veilige opvangplek. Voor veel van deze dieren is de toekomst onzeker en minder hoopvol.
Bij De Zonnegloed proberen we voor zulke dieren een verschil te maken. Want elk dier telt; ongeacht hoe spectaculair, bekend of “instagrammable” het is.
Een veilige thuis, een nieuw begin
Gelukkig vonden Oak, Birch, Juniper en Rowan hun weg naar De Zonnegloed. Hier kunnen ze leven op hun tempo, zonder prestatiedruk of verwachtingen. Ze hebben alle ruimte om te rennen, te rusten en te doen wat nandoes het liefst doen: waken, scharrelen, en met hun opvallende donzige veren statig door het landschap schrijden. En wie deze week goed kijkt, ziet iets bijzonders gebeuren…

 

Een broedende Rowan
In de natuur nemen bij nandoes de mannetjes het voortouw als het op broeden aankomt. Ze graven een nestkuil en proberen met luid geroep meerdere vrouwtjes te lokken. Soms tot wel twaalf toe. De dames leggen vervolgens elk om de beurt hun eieren in het nest, waarna de haan de zorg helemaal overneemt: broeden én de kuikens beschermen, dat is zijn taak.

Ook bij ons zie je dat instinct in actie. In de video kun je zien hoe Rowan op een nest zit te broeden. Hij heeft, zoals elk broeds mannetje, een zwarte ring onderaan zijn hals, een duidelijk teken dat hij in ‘vadermodus’ is.

Toch zal je bij ons geen kuikens zien rondhuppelen. De Zonnegloed kweekt niet, omdat elke nieuwe geboorte een plek inneemt die anders gereserveerd zou kunnen worden voor een dier in nood. Daarom nemen we de eieren weg.
Meer dan een decorstuk
Nandoes zoals Rowan herinneren ons eraan dat dieren geen decorstukken zijn. Elk van hen heeft recht op een veilige plek en een leven dat bij hun aard past – ook al zijn ze niet de grootste trekpleister op het affiche. In De Zonnegloed zijn ze méér dan dat: ze zijn thuis.
Meer info? 👉 www.dezonnegloed.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.