Home > Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed: dit weekend de waterbuffels aan het woord

Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed: dit weekend de waterbuffels aan het woord

Geschreven op 5 april 2025 om 09:00 door Mario De Wilde

Speciaal voor de lezers van Het Nieuws van West-Vlaanderen nemen we elke zaterdag een kijkje achter de schermen bij De Zonnegloed. Deze week zetten we vier indrukwekkende bewoners in de spotlight: onze waterbuffels Appa, Naga, Oogi en Momo. Deze oersterke dieren kwamen uit een schrijnende situatie in Frankrijk, maar vonden hier eindelijk een plek waar ze kunnen doen wat ze het liefste doen: ravotten, grazen en natuurlijk… spetteren in de modder!
Van illegale gevangenschap naar een tweede kans

Onze waterbuffels hebben een bewogen verleden. Samen met honderden andere dieren werden ze illegaal gehouden in een woning in Frankrijk. In 2020 greep de Franse dierenbeschermingsorganisatie 30 Millions d’Amis in en nam de dieren in beslag. Daarna begon de zoektocht naar geschikte opvangplekken waar ze de juiste zorg en ruimte zouden krijgen. Zo kwamen Appa, Naga, Oogi en Momo uiteindelijk bij De Zonnegloed terecht.
900 kilo puur spier – hoe kan dat?
Met een dieet dat voornamelijk uit gras en hooi bestaat, zou je denken dat zo’n dier niet veel zou kunnen wegen en zeker niet gespierd zou zijn. Toch is de waterbuffel een enorm sterk dier dat wel tot 900 kilogram kan wegen. Hoe blijven ze dan zo gespierd? Het geheim zit in hun spijsvertering!
Waterbuffels zijn herkauwers en hebben een complexe spijsvertering die wordt ondersteund door een miljardenleger aan micro-organismen. In hun maag leven protozoa, eencellige diertjes die helpen bij het verteren van voedsel. Terwijl deze micro-organismen plantaardig materiaal afbreken, reproduceren ze zich en creëren ze eiwitten voor hun eigen lichaam. Wanneer de protozoa sterven, worden ze door de buffel verteerd, waardoor deze een natuurlijke bron van dierlijke eiwitten binnenkrijgt.
Naast protozoa leven er ook bacteriën en schimmels in de maag van de buffel. Samen vormen ze een fantastisch voorbeeld van symbiose: ze produceren essentiële aminozuren, vitamines en helpen suikers af te breken, waardoor de buffel optimaal gevoed wordt. Zo bouwen deze indrukwekkende dieren hun sterke spieren op, zonder ooit een hap vlees te eten!
Waterbuffels en… water!
De naam zegt het al: waterbuffels zijn gek op water. In het wild leven ze in warme en tropische gebieden waar water een belangrijke rol speelt in hun dagelijkse leven. Maar wist je dat ze niet alleen zwemmen voor de lol? Water en modder helpen hen namelijk af te koelen, omdat ze weinig zweetklieren hebben. Door zich onder te dompelen in een modderbad, beschermen ze zich tegen de hitte én tegen vervelende insecten. Hier in De Zonnegloed hebben ze dan ook een ruime waterpoel waarin ze naar hartenlust kunnen plonsen en afkoelen.
Dorstige dieren
Naast hun liefde voor water om in te baden, drinken waterbuffels ook behoorlijk wat. Afhankelijk van het weer en hun voeding kunnen ze tot wel 40 liter water per dag nodig hebben! Daarom zorgen we ervoor dat ze altijd vers water ter beschikking hebben.
Kom deze krachtpatsers zelf bewonderen!
Van hun indrukwekkende postuur tot hun speelse duiken in de modder: onze waterbuffels zijn een fascinerend schouwspel. Wil jij deze stoere, maar zachtaardige reuzen van dichtbij zien? Bezoek De Zonnegloed en ontdek hun bijzondere verhaal!
👉 www.dezonnegloed.be

2 reacties

Anita Cardinael. Ieper
Geschreven op 2025-04-05 18:12:03
Wie houdt er nu beesten van bijna 1000 kilo's in zijn woning? Natuurlijk is dat illegaal. Zo zie je maar dat er in Frankrijk ook gekken wonen. Goed dat deze beesten een goed onderkomen gevonden hebben in Zonnegloed. Proficiat. Een nobel werk. Anita Cardinael. Ieper
Walther De Kesel uit Roeselare
Geschreven op 2025-04-05 17:56:47
Waterbuffels in West-Vlaanderen? Dat is echt wel niet te geloven. Die kunnen toch niet tegen het Europees weer? Walther De Kesel uit Roeselare

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.