Home > Keuken zorgcampus De Boomgaard Langemark-Poelkapelle behaalde voor de derde maal op rij een Smiley-label

Keuken zorgcampus De Boomgaard Langemark-Poelkapelle behaalde voor de derde maal op rij een Smiley-label

Geschreven op 24 juni 2023 om 18:36 door Mario De Wilde

Het keukenpersoneel van zorgcampus De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle behaalde voor de derde maal op rij een Smiley-label en daar zijn ze fier op. De smiley is een zelfklever die aantoont dat het bedrijf beschikt over een geloofwaardig autocontrolesysteem en dat het autocontrolesysteem gevalideerd en gecertificeerd is. Elke smiley draagt een uniek identificatienummer.

Normaal gezien ontdek je de smiley terug op een goed zichtbare plaats. De smiley is 3 jaar geldig, wat overeenstemt met de duur van het certificaat. Indien het certificaat tijdens die 3 jaar door de OCI bij het bedrijf wordt ingetrokken, dan wordt de smiley tegelijkertijd ook ingetrokken.
Natuurlijk krijgt een bedrijf de smiley niet zomaar! Zijn zaak moet daarvoor voldoen aan een aantal vereisten.
Autocontrole
De autocontrole is het geheel van maatregelen die door een operator worden getroffen om ervoor te zorgen dat de producten in alle stadia van de productie, verwerking en distributie voldoen aan de wettelijke voorschriften op het vlak van:
– voedselveiligheid
– kwaliteit van de producten
– traceerbaarheid
– meldingsplicht
Het voornaamste doel van een autocontrolesysteem is op een oordeelkundige en realiseerbare manier alle mogelijke gevaren te beheersen die in het gehele productie-, verwerkings- en distributieproces kunnen voorkomen.
Dit begrip wordt in de verschillende gidsen zeer concreet uitgelegd, om de omzetting van de theorie in de praktijk te vergemakkelijken.
De invoering en toepassing van een autocontrolesysteem is een wettelijke verplichting betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen.
Het FAVV controleert het autocontrolesysteem tijdens zijn routineopdrachten. Inrichtingen zonder autocontrolesysteem worden gesanctioneerd.
De validatie en certificatie van dit autocontrolesysteem is geen wettelijke verplichting, maar dit kan voordelen opleveren: smiley, vermindering van de jaarlijkse heffing verschuldigd aan het FAVV en vermindering van de inspectiefrequentie.
Het keukenpersoneel, onder leiding van chef-kok Kris Corneillie kookt dagelijks tussen de 280 en 350 maaltijden voor bewoners van het WZC, dagverzorgingscentrum, klanten van het dorpsrestaurant, warme maaltijden aan huis. Ook kinderen van de buitenschoolse Kinderopvang en ’t Bikschooltje worden tijdens de schooldagen van een lekkere maaltijd voorzien.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.