Home > Kerstvakantie aan de kust opnieuw op niveau van 2019. Vooral Duitse en Franse toeristen terug

Kerstvakantie aan de kust opnieuw op niveau van 2019. Vooral Duitse en Franse toeristen terug

Geschreven op 8 januari 2023 om 15:48 door Mario De Wilde

Ondanks het wat wisselvallig weer kijken Westtoer en de toeristische sector aan de Kust terug op een geslaagde kerstvakantie. Volgens de raming van Westtoer is opnieuw het niveau van 2019 (= pre-corona) bereikt. Het wegvallen van de reisbeperkingen voor buitenlandse vakanties zorgde dit jaar voor een lichte cijferdaling in vergelijking met 2022: -10 procent voor het dagtoerisme en -5 procent voor het verblijfstoerisme. In totaal zijn 540.000 dagtoeristen en 1,7 miljoen overnachtingen genoteerd. Positief is de sterke aanwezigheid van Duitse en Franse verblijfstoeristen.

Alle kustgemeenten zorgden tijdens de kerstvakantie voor een unieke vakantiesfeer aan zee. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Vooral voor de Belgische toeristen blijft de Kust een favoriete bestemming in de kerstvakantie. De Kust biedt ook bij minder goed weer unieke troeven en blijft zich meer dan ooit positioneren als een bestemming voor de vier seizoenen. Het originele en kwalitatieve aanbod in de tien kustgemeenten wordt nog altijd door een breed publiek erg geapprecieerd”.

Oudejaar blijft topper Globaal telde de kerstvakantie ongeveer 540 000 dagtoeristen, ongeveer 10 procent minder in vergelijking met de vorige kerstvakantie. Het zeer wisselvallige weer waardoor onder meer verschillende vuurwerkshows werden geannuleerd, speelt hierbij zeker een rol. Dinsdag 27 december was de beste dag voor het dagtoerisme met ongeveer 60 000 bezoekers.

De Kust registreerde ongeveer 1,7 miljoen toeristische overnachtingen, ongeveer 5 procent minder in vergelijking met de vorige kerstvakantie. De week na Kerstmis blijft de beste week voor het verblijfstoerisme, maar het wisselvallige weer en het wegvallen van de reisbeperkingen in vergelijking met de vorige kerstvakantie verklaren deze lichte terugval. Traditioneel was oudejaarsnacht de beste nacht voor het verblijfstoerisme. De hotels noteerden voor eindejaar een gemiddelde bezettingsgraad van 70 procent. Vorig jaar lag dit op 75 procent.

In de kerstvakantie reizen veel tweede verblijvers naar zee om in hun vakantiewoning of appartement te genieten van Kerstmis of eindejaar.

Franse en Duitse vakantiegangers

Ook tijdens de kerstvakantie vinden de buitenlandse vakantiegangers de weg terug naar de Kust. Bij de online hotelboekingen is het aandeel van Duitse en Franse gasten verdubbeld in vergelijking met de vorige kerstvakantie. De Nederlandse vakantiegangers waren vorige kerstvakantie zeer sterk aanwezig aan de Kust door de toen geldende beperkingen in hun eigen land en zijn daardoor dit jaar wat teruggevallen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.