Home > Kerstmarkt in Brugge begint stilaan meer Bruggelingen te charmeren

Kerstmarkt in Brugge begint stilaan meer Bruggelingen te charmeren

Geschreven op 18 november 2021 om 20:47 door Mario De Wilde

Straks (over negen dagen) mag er, na een lange onderbreking, weer  ‘gekerstmarkt’ worden in Brugge. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om te herbronnen en het resultaat mag bepaald opmerkelijk worden genoemd. Brugge wil van haar oubollig imago af en gaat voor eigentijds. Geen houten chalets meer dus deze winter maar wel een soort van zwarte containers. Ze doen op de foto zonder wintermutsen en peperkoek uiteraard wat strak en minimalistisch aan maar je moet natuurlijk het plaatje ‘aangekleed’ zien. Maar intussen beginnen steeds meer Bruggelingen, de charme er al van in te zien. Nog een nieuwtje is dat de kerstmarkt uitbreidt naar ’t Zand. In combinatie met de lichtwandeling in een nieuw jasje, moet het kerstgebeuren in Brugge één groot feest worden.

Inderdaad, dit jaar vindt de kerstmarkt in Brugge plaats op drie locaties. Samen met het Brugs Handelcentrum zal de Stad meer inzetten op sfeer en vernieuwing en er zal ook meer aandacht besteed worden aan het kindvriendelijke en het ambachtelijke. Wintergloed, met daarin de kerstmarkt, heeft plaats van 26 november 2021 tot 9 januari 2022.

De kerstmarkt vindt dit jaar niet alleen een plek op de Markt en het Simon Stevinplein maar ook op ’t Zand. Op de strook ter hoogte van het Concertgebouw komen er maximum twintig kramen, voornamelijk gericht op gezinnen met kinderen. De Markt krijgt maximum zevenendertig kramen waarvan er maximum zes sterke drank zullen verkopen.

Het Simon Stevinplein krijgt maximum twintig kramen, maximum twee ervan mogen sterke drank verkopen. De producten die hier zullen worden aangeboden zijn ambachtelijk, artisanaal of bevorderen de korte keten. Het totaal aantal kramen op de kerstmarkt wijzigt dus niet, er wordt wel voor meer spreiding gezorgd. Zowel op het Simon Stevinplein als op ’t Zand kan nog een paardenmolen of carrousel worden geplaatst.

Winterbeleving passend bij DNA van de stad
Burgemeester Dirk De fauw: “We hopen om kerst terug op de traditionele manier te kunnen beleven zonder dat corona roet in het eten gooit. We durven al uitkijken naar winterse gezelligheid en sfeer in de Brugse straten. Aangezien we een kwalitatief programma willen aanbieden voor deze bijzondere periode van het jaar, beslisten we in 2019 al om de Brugse winter in een nieuw jasje te steken. De bestaande en nieuwe initiatieven passen in het beleidsplan 2019-2024 dat duurzaam, warm, ondernemend, vernieuwend en verbindend wil zijn. De uitbreiding van de kerstmarkt naar ’t Zand zal hierbij een mooie aanvulling zijn.”

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “In functie van een optimale bezoekersbeleving en draagkracht zal het wintergebeuren gespreid worden in tijd en ruimte. Sinds 2019 worden alle nieuwe initiatieven getoetst aan het winterkompas dat een aantal criteria opsomt waaraan winterevenementen moeten voldoen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.