Home > Kattenliefhebbers (m/vr) op 5 december aan het feest in Ieper met Catfest filmfestival

Kattenliefhebbers (m/vr) op 5 december aan het feest in Ieper met Catfest filmfestival

Geschreven op 24 november 2021 om 09:35 door Mario De Wilde

Op zondag 5 december halen film- én kattenliefhebbers in Ieper hun hart op tijdens Catfest: een gezellige zondag vol films met alleen maar katten in de hoofdrol. Aan de ingang van Het Perron ligt er voor de gelegenheid een ‘CATwalk of Fame’ met de namen van enkele sterkatten uit de speciaal voor Catfest gemaakte Ieperse kattenmontage. Catfest is een organisatie van Het Perron en het Yper Museum in het verlengde van de tentoonstelling ‘POES’. Ieper is een echte kattenstad. Niet alleen in de folklore van onze stad spelen katten een hoofdrol, ook in films of op tv spatten hun streken van het scherm. Als bondgenoot, antagonist of held van het verhaal, katten weten steeds te charmeren. Met de grote kunsttentoonstelling POES maakt het Yper Museum van katten een jaarthema. Het museum ziet daarom in Het Perron dé perfecte partner voor dit uniek Iepers filmfestival.

Op Catfest genieten filmfanaten én kattenliefhebbers van een diverse, kwaliteitsvolle selectie films op groot scherm. Catfest is een zondag vol films in een sfeervolle setting. Met een ‘kattencafé’ voorzien van een ‘kattenbiertje’ op de kaart, aangepaste muziek, een ‘kattenklauw’ als hapje ’s middags bij de koffie … Kortom, alles draait rond katten. “Catfest biedt een divers en boeiend filmprogramma aan voor een zo ruim mogelijk publiek: de lieflijke kattenfilm op zondagvoormiddag is ideaal voor gezinnen met kinderen, de bejubelde documentairefilm ‘Kedi’ bekoort ongetwijfeld elke kattenfan. Ook de cinefiele meerwaardezoeker haalt zeker zijn hart op aan de filmselectie.Wie naar Catfest komt ziet bovendien niet alleen mooie films, maar beleeft ook een gezellige zondag in een poeslieve sfeer. Door de ticketprijs bewust laag te houden, maken we dit evenement nog toegankelijker”, aldus Valentijn Despeghel, schepen voor cultuur

“Het Yper Museum is allesbehalve een gesloten huis. Het slaat graag de vleugels uit en omarmt alle samenwerkingen. Deze coöperatie met de cultuurcollega’s van Het Perron ligt helemaal in het verlengde waar het museum voor staat: zoveel mogelijk mensen warm maken voor erfgoed en cultuur. Daarenboven is een filmfestival voor onze stad een mooie primeur. Als we daar onze toptentoonstelling POES aan kunnen verbinden is dat een win-win voor zowel Kattenstad Ieper, het Yper Museum als CC Het Perron”, voegt Dimitry Soenen, schepen voor musea, daar aan toe.

Catfest: voor elk wat wils

Jonge filmliefhebbers genieten in de voormiddag van ‘The Cat Returns’, een ontzettend lieve kattenfilm van Studio Ghibli over het geheime kattenrijk.

De documentairefilm ‘Kedi’ toont ons het leven van zeven zwerfkatten uit Istanbul, waar katten en mensen voor elkaar zorgen en samenleven. Een ode aan de prachtige stad, zijn katten en zijn inwoners.

De feelgoodfilm van de dag is het waargebeurde ‘A street cat named Bob’, waarin een gewonde rode kater (Bob) de aan de grond geraakte straatmuzikant James Bowen erbovenop helpt. Een bijzonder verhaal over een bijzondere vriendschap.

Als extra namiddagfilm presenteren we een ‘CATfest-kortfilmselectie’, een reeks internationale kortfilms, documentaires en animaties met katten in de hoofdrol. In deze selectie onder andere ‘Catherine’ van Britt Raes en de sfeervolle animatiefilm ‘The Cat Piano’ met de stem van Nick Cave. De volledige lijst kortfilms is te vinden via www.hetperron.be/catfest.

Afsluiten doen we met ‘Cat’s Eye’, een streepje kattenhorror uit 1985, gebaseerd op twee korte verhalen van Stephen King.

Première Ieperse kattenfilm met ‘CATwalk of Fame’
In de aanloop naar CATfest konden Ieperlingen een filmpje insturen van hun eigenzinnige viervoeter. En die grappige en leuke inzendingen van Ieperse katten resulteren in een unieke montage. Deze kattenfilm gaat in première tijdens CATfest en behoort de kortfilmselectie. Enkele Ieperse katten die te zien zijn in de film krijgen bovendien een ster op de ‘CATwalk of Fame’, te bewonderen aan de voorzijde van Het Perron.

Tickets en info
Per film betaal je 5 euro per persoon. Echte filmfans beleven het volledige programma voordelig met een ‘dagpas’ voor 20 euro per persoon. Tickets en verdere informatie over CATfest vind je via www.hetperron.be/catfest .

Op de foto v.l.n.r.: Babette Kesteloot met Tarzan, David Felizarda (Het Perron), Nina Demaeght met Bukky, Diederik Vandenbilcke met Clementine, schepen Dimitry Soenen, Sandrin Coorevits (Yper Museum), schepen Valentijn Despeghel

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.