Home > ‘Kartonnen huis’ in de Pluimstraat van Kortrijk maakt plaats voor twee nieuwbouwwoningen

‘Kartonnen huis’ in de Pluimstraat van Kortrijk maakt plaats voor twee nieuwbouwwoningen

Geschreven op 29 november 2021 om 09:13 door Mario De Wilde

Op de hoek van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat in Kortrijk staat al geruime tijd een woning te verkommeren in staat van ruwbouw. Pandenfonds NV, een joint venture van de stad Kortrijk en Participatiemaatschappij Vlaanderen, hebben nu een ontwerp laten opmaken om ‘het kartonnen huis’, zoals het pand in de buurt wordt genoemd, te verbouwen tot twee moderne woningen. Volgende maand wordt een aannemer aangesteld.

Kavelproject
De stad, toen nog via het Stadsontwikkelingsbedrijf (SOK), kocht het pand op de hoek van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat (Pluimstraat 33-35) in 2008 in het kader van het Kavelproject. Om een antwoord te bieden op de vraag naar kwalitatief en modern, maar ook betaalbaar wonen in het stadscentrum kocht de stad een 10-tal verouderde woningen in de Zwevegemsestraat, Pluimstraat en Slachthuisstraat. Jonge starters konden die woningen kopen aan een gunstige prijs onder de voorwaarde dat ze het pand zouden afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Zo verging het ook het pand in Pluimstraat. Maar de kopers raakten tijdens de nieuwbouwwerken in de problemen, waardoor het pand nooit werd afgewerkt. Daarop besliste de stad in 2016 om het terug te kopen en opnieuw aan te bieden binnen het kavelproject. Nieuwe kopers werden evenwel nooit meer gevonden.

Pandenfonds
Twee jaar geleden nam Pandenfonds NV, een samenwerking tussen de stad Kortrijk en Participatiemaatschappij Vlaanderen het pand over. Pandenfonds koopt leegstaande en verwaarloosde woningen, renoveert deze om ze daarna tegen een betaalbare prijs te verhuren. A Lined Architecten maakte een ontwerp dat bestaat uit twee compacte stadswoningen met een netto bewoonbare oppervlakte van 87 en 93 m². Een woning heeft drie slaapkamers en de andere woning twee. Beide woningen hebben een terras. In een volgende stap wordt nu een aannemer aangesteld voor de uitvoering van de verbouwingswerken. Geïnteresseerde aannemers kunnen hun offerte indienen tot 13 december 2021. Bedoeling is om in het voorjaar van 2022 te starten met de werken. De woningen moeten klaar zijn tegen het einde van 2023.

“Via het Pandenfonds kunnen we eindelijk deze troosteloze hoek die bepalend is voor het uitzicht van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat aanpakken en kunnen we twee moderne, comfortabele stadswoningen tegen een betaalbare prijs verhuren.
Wout Maddens, schepen van bouwen en wonen PMV zoekt samen met publieke en private partners naar concrete oplossingen voor maatschappelijk vastgoed. We zijn trots samen met de stad Kortrijk het aanbod aan betaalbare én kwalitatieve huurwoningen te kunnen vergroten”, aldus Bertrand Van Regemortel, Participatiemaatschappij Vlaanderen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.