Karl Vannieuwkerke gaf startschot voor opening vernieuwde Oude Zeedijk Diksmuide
Gisterennamiddag werd door Karl Vannieuwkerke het startschot gegeven voor het in fietsen van de vernieuwde Oude Zeedijk door het schepencollege van Stad Diksmuide. De Oude Zeedijk is een van de langste wegen op grondgebied Diksmuide. De Oude Zeedijk vormt de grens tussen de Outlandpolders (ten Westen van de Oude Zeedijk) en Middellandpollder (ten Oosten ervan) en loopt uiteindelijk van Oostduinkerke over Avekapelle, Lampernisse, Oudekapelle, Nieuwkapelle tot Lo-Reninge.
De aanleg ervan zou terug gaan tot de 10de eeuw als een preventieve dijk om de instroom van zout- en brakwater in landbouwgebieden te vermijden. Oudst bekende vermelding dateert van 1439 als “den ouden zeediic” en staat ook aangeduid op de Ferrariskaart van 1770 als “Ouden Zee Dyck”. Een deel van de Oude Zeedijk vormt de oostelijke grens van het beschermd landschap “Outlandpolders van Lampernisse”.
Langs de Oude Zeedijk loopt de Duikervaart die aansluit op de Grote Beverdijk (één toch van de belangrijkste afwateringsrivieren van de Westkustpolder) Verder loopt langs de Oude Zeedijk de Zaadgracht. Een vrij brede gracht die gekenmerkt wordt door de 19de -eeuwse boogbrugjes als ontsluiting van de vele graasweiden.
Het wegdek van de Oude Zeedijk bestaat uit verschillende materialen zoals beton en/of asfalt afhankelijk van in welke deelgemeente de weg werd aangelegd.
In kader van planmatig onderhoud van de wegen werd er vastgesteld dat de cementbetonverharding van de Oude Zeedijk op het grondgebied Oudekapelle in zeer slechte staat was en heel dringend moest worden vernieuwd. Over een lengte van 1750 m tussen het dorp Oudekapelle en de Cayennestraat moest het volledige wegdek worden opgebroken. De aanleg van de Oude Zeedijk dateert van 1954 en na 70 jaar was een grondige aanpak zeker niet overbodig.
Over dit stuk van de Oude Zeedijk lopen er heel veel verschillende fietsroutes. De Oude Zeedijk is niet enkel een weg die heel veel wordt gebruikt als recreatieve en toeristische fietsroute, het is tevens een weg die ontsluiting en toegang biedt voor heel veel landbouwpercelen en landbouwbedrijven.
De werken werden uitgevoerd door aannemer Debrabandere uit Veurne. Zowel de fundering als de onderfundering werden met alle deskundigheid aangepakt om de draagkracht van deze weg te verhogen: De bovenbouw bestaat uit een cementbetonverharding van 20 cm circulaire beton. Dit is beton bestaande uit max 30% gerecycleerde afbraakmaterialen. Een techniek die het bouwbedrijf De Brabandere toepast waardoor er minder moet ontgonnen worden uit de steengroeves in Henegouwen en waardoor er minder afbraakmaterialen naar afvalstortplaatsen moet worden vervoerd. Qua duurzaamheid en CO2 uitstoot een pracht van een techniek. De kostprijs van dit project bedraagt 520.000 euro excl. btw.
Martin Obin, schepen van landelijke wegen: “We zijn blij dat we dit vernieuwde stuk van de Oude Zeedijk kunnen officieel openstellen op het Vive le Vélo fietsfeest en we hopen uiteraard dat er op dit vernieuwde stuk heel veel kan gefietst en gewandeld worden en dat het plaatselijk verkeer op een veilige manier kan verlopen. Dank aan alle instanties die deze aanpak mogelijk heeft gemaakt. Dank aan alle bewoners en aangelanden en vele fietsers om hun geduld rond de vele ongemakken tijdens de werkzaamheden Dank aan de aannemer voor de goeie samenwerking en afspraken rond uitvoering van dit project.”