Home > Kapitein James Cook meert opnieuw aan in Zeebrugge, na een reis van drie lange maanden

Kapitein James Cook meert opnieuw aan in Zeebrugge, na een reis van drie lange maanden

Geschreven op 25 juni 2024 om 06:37 door Mario De Wilde

a een zeereis van iets meer dan drie maanden vanuit Rotterdam, via New-York, het Panamakanaal tot in Nieuw-Zeeland, Australië en weer terug, kwam de miniatuurversie van Kapitein James Cook gisteren aan boord van de Seatrade Blue in Zeebrugge aan. Hij werd er feestelijk verwelkomd door Thierry Meeùs, de oprichter van Mini-Europa. Binnenkort krijgt Kapitein Cook een welverdiende definitieve plek aan dek van het indrukwekkende schaalmodel van zijn eigen driemaster Endeavour, die sinds vorige zomer in Mini-Europa in Brussel te zien is.

Op 22 maart vertrok de miniatuurversie van de legendarische kapitein voor een avontuurlijke zeereis van drie maanden, die hem opnieuw langs de kusten van Nieuw-Zeeland en Australië voerde. Eén van vele de hoogtepunten van de reis was ongetwijfeld de plechtige ontvangst door Z.E. Michel Goffin, de Belgische ambassadeur voor Australië, Cookeilanden, Fiji, Kiribati, Nauru, Nieuw Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomoneilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu and Vanuatu.

Ter vergelijking: 250 jaar geleden deed de echte James Cook aan boord van de Endeavour bijna tweeënhalf jaar over de heen- en terugreis naar Australië. Met een modern zeeschip als de Seatrade Blue neemt dit traject vandaag 3 maanden in beslag.

Toen Kapitein James Cook op 25 augustus 1768 aan boord ging van de HMS Endeavour, kon hij nauwelijks vermoeden dat enkele eeuwen later een miniatuurversie van hem dezelfde reis zou maken. Wat begon als een grappig, wild idee, wordt immers werkelijkheid dankzij een unieke samenwerking tussen Mini-Europa en rederij Seatrade. De kapitein van de Seatrade Blue werd bereid gevonden om zijn miniatuurcollega James Cook mee te nemen op een reis van Rotterdam naar Australië en weer terug. Thierry Meeùs, de oprichter van Mini-Europa: “De Endeavour is absoluut één van de mooiste miniatuurreproducties in ons park. Bovendien vertegenwoordigt Kapitein Cook een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis. Tijdens zijn ontdekkingsreizen bracht hij Nieuw-Zeeland en Australië in kaart, waardoor hij niet alleen een pak kennis over deze landen naar Europa meebracht, maar ook meteen een tijdperk van kolonisatie van deze landen inleidde. De impact hiervan is tot op vandaag ook bij ons merkbaar.”

Na deze nieuwe ervaringen is de miniatuur Kapitein Cook, dankzij de Kapitein en de voltallige de bemanning van de Seatrade Blue, klaar om zijn plek op het schaalmodel van de HMS Endeavour in België opnieuw in te nemen. Tijdens de reis werd een dagboek, met sprekende foto’s van de reis. Je kan dit volgen via https://www.polarsteps.com/JamesCookTravels

Foto: Vinciane en Thierry Meeùs (Mini Europa), Hans van Zanden (Operations manager van Seatrade) en Kapitein Kotov van de Seatrade Blue.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.