Home > Kapel Zusters Karmelietessen in Blankenberge werd bruisende ontmoetingsplek ‘De Karmijn’

Kapel Zusters Karmelietessen in Blankenberge werd bruisende ontmoetingsplek ‘De Karmijn’

Geschreven op 6 juli 2024 om 07:07 door Mario De Wilde

Op 4 juli 2024 ging een buurtfeest door in de kapel van de Zusters Karmelietessen, in de Koning Albert-I laan 43 in Blankenberge. De nieuwe naam en het logo van de kapel werden onthuld in aanwezigheid van de buurtbewoners en medewerkers van Oranje vzw. De kapel heet voortaan De Karmijn en krijgt een nieuwe invulling. De kapel wordt voortaan gebruikt voor verschillende doeleinden, met als rode draad ‘lokale verbinding’. Een evenement, een lokale markt, een plek voor studenten om te blokken, … Geen idee is te gek.

Verbinding in de buurt

Oranje vzw kocht het klooster en de kapel aan in 2021. Het klooster dient sinds oktober 2022 als een woondienst voor mensen met een ondersteuningsnood. De kapel krijgt ook een nieuwe invulling in samenwerking met de buurtbewoners. Er blijkt nood aan een plek die inzet op lokale verbinding.

In 2024 gaan de buurtbewoners samen met het lokaal bestuur en Oranje vzw verder aan de slag om van De Karmijn een bruisende plek te maken! In De Karmijn is iedereen welkom en kunnen ideeën omgezet worden in de praktijk. Zo kwamen in mei en juni heel wat studenten langs om hun examens voor te bereiden in het “blokkot”. Begin volgend jaar wordt een lokale markt georganiseerd met producten van handelaars uit de buurt via een impuls van de Koning Boudewijnstichting “Buurten op den Buiten”. Ook de sociale kruidenier, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en aan democratische prijzen kunnen winkelen, zal een plek krijgen in de kapel.

Op zoek naar budget voor renovatiewerken

In de toekomst komen er nog initiatieven bij. Samen met het lokaal bestuur van Blankenberge bekijkt Oranje vzw welke werkingen er nog een plaats kunnen krijgen. Voordat de toekomstplannen concreter vorm krijgen worden eerst renovatiewerken uitgevoerd. Daarvoor wordt nog budget gezocht via diverse kanalen.

Er wordt voorzien in sanitair en een keukenblok met aangename zitplaatsen. De Karmijn kan dan ook gehuurd worden door buurtbewoners, verenigingen en ondernemers die in Blankenberge initiatieven willen opzetten. De nieuwe naam en logo van de kapel zijn dan ook een stimulans voor deze initiatieven. De Karmijn verwijst naar de dieprode kleur die aanwezig is in het glas-in-lood in de kapel. Het eerste deel van het woord Karmijn onderstreept de link met de Zusters Karmelietessen.

Benieuwd?

Graag meer weten of benieuwd naar de locatie? Spring eens binnen of neem contact op via de gloednieuwe website www.dekarmijn.be, het emailadres welkom@dekarmijn.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.