Home > Kan het Vlaamse fietsnetwerk beter worden dan dat van Nederland?

Kan het Vlaamse fietsnetwerk beter worden dan dat van Nederland?

Geschreven op 8 september 2023 om 07:32 door Mario De Wilde

Hoewel wij Vlamingen wielergek zijn, doen we het qua fietspaden niet zo goed als de Noorderburen. Belgen kijken vaak op naar de Nederlandse fietsinfrastructuur. Deze wordt ook gezien als de beste ter wereld. Toch timmert Vlaanderen hard aan de weg om een fietsnetwerk uit te rollen in het land. Kan Vlaanderen daarmee de fietshegemonie van Nederland ooit doorbreken, of is er nog veel werk aan de winkel?

Belgen kopen steeds vaker een fiets

De fietsverkoop in België zit al jaren in de lift. In 2015 nam de verkoop van fietsen in het land toe met zo’n acht procent, maar in 2022 steeg de verkoop zelfs met 19%. De gestegen verkoop van fietsen laat zien dat de behoefte aan een goed netwerk van fietspaden geen overbodige luxe is.

De verkoop van fietsen is ook gestegen omdat Belgen steeds vaker hun fiets online bestellen, zoals via platforms als BIKE24. Op dit soort websites kunnen kopers makkelijker kiezen welke fiets ze nodig hebben en is de voorraad aanzienlijk groter dan in de gewone winkel. Naast gewone fietsen doen elektrische fietsen maar ook sportmodellen, zoals racefietsen of mountainbikes het goed in Vlaanderen.

West-Vlaanderen presenteert vaak nieuwe routes

De gestegen vraag naar een goede fietsinfrastructuur is niet onbeantwoord gebleven in West-Vlaanderen. De regio presenteert keer op keer nieuwe netwerken, zoals de Vrijbosfietsroute of de Oudlandfietsroute.

Deze routes zijn vooral bedoeld voor recreatief fietsen en zorgen ervoor dat lokale bewoners meer te doen hebben in hun weekend en fitter kunnen blijven. Voor sommige bewoners van West-Vlaanderen zijn de routes ook handig om van A naar B te reizen.

In totaal is er inmiddels al zo’n 2.597 kilometer aan fietspaden in de regio. Ter vergelijking: in heel Nederland ligt 37.000 kilometer aan fietspad en de provincie Noord-Brabant, die grenst aan België, heeft zo’n 5.000 kilometer aan fietspad. Er is dus nog wel werk aan de winkel om Nederland bij te benen.

Ook andere Belgische regio’s doen hun best

West-Vlaanderen is niet de enige regio die zich inzet om meer en betere fietspaden. België heeft zich als fietsland op de kaart gezet door twee bijzondere fietspaden aan te leggen, waarmee het land op creatieve wijze Nederland heeft afgetroefd. In de provincie Limburg vind je twee bijzondere fietspaden: een fietspad op palen door het bos en een fietspad in een dal door het water.

Deze paden laten zien dat België misschien nog niet de lengte van de fietspaden kan bijbenen met Nederland, maar dat we als land wel hoge ogen gooien als het gaat om het ontwerp van de paden.

Verkeersongevallen vragen om betere infrastructuur

Omdat het aantal fietsers hard stijgt is het moeilijk voor Vlaanderen om ook de infrastructuur hierop aan te passen. In de laatste jaren stijgt het aantal verkeersslachtoffers, met name in West-Vlaanderen, enigszins door de toegenomen mobiliteit. Deze ongelukken, plus het aantal kilometers aan fietspad in het land, laten zien dat Nederland nog altijd vooroploopt en dat België, ondanks creatieve innovaties in Limburg, nog een lange weg te gaan heeft om ook een fietswalhalla te worden. Toch doet België het op Europees gebied erg goed en worden er ook veel grote stappen gemaakt die het doel van Nederland steeds dichterbij brengen.

1 reactie

Mario Lamote
Geschreven op 2023-09-08 16:21:11
Nederland blijft het fietsland, België kan er nog veel aan leren

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.