Home > Kan Club Brugge vanavond het record uit 2001 (1-6) tegen het IJslandse KA Akureyri verbeteren?

Kan Club Brugge vanavond het record uit 2001 (1-6) tegen het IJslandse KA Akureyri verbeteren?

Geschreven op 17 augustus 2023 om 14:13 door Mario De Wilde

Vanavond is er de terugwedstrijd van Club Brugge tegen het IJslandse KA Akureyri die in Reykjavik doorgaat omdat het eigen stadion niet geschikt is om Europese wedstrijd af te haspelen. Het geeft een beetje de gemakkelijkheidsgraad mee waaraan blauwzwart over een paar uurtjes de match start. Helemaal voorbereid zijn op de match? Check de Club Facts hieronder!

Enkele Europese stats voor deze match:

-Dit is de 347e Europese wedstrijd van Club Brugge KV en de 10e (of 12 inclusief Intertoto) van KA.
-Dit is de 22e confrontatie tussen een Belgische en IJslandse club in Europa.
-Dit is de 52e Europese campagne van Blauw-Zwart en de 3e van KA.
Vorige week haalde Club in eigen huis een zeer goede uitgangspositie tegen KA Akureyri. Coach Ronny Deila onderschatte zijn tegenstander niet en bracht zijn sterkste elftal aan de aftrap. Club kon al na binnen de 10 minuten de score openen. De mee opgerukte Jorne Spileers kon de bezoekende doelman Jajalo een eerste keer verslaan met een geweldige knal van afstand. Dat zou voor de rust nog drie keer gebeuren: Hans Vanaken kopte een hoekschop van Antonio Nusa binnen, Andreas Skov Olsen kon scoren op aangeven van Hugo Vetlesen en Igor Thiago liet de Bosnische doelman kansloos vanop de stip.

Na de pauze konden de IJslanders de eer redden met een doelpunt van de Schot Harley Willard. Roman Yaremchuk legde de 5-1 eindstand vast met een geweldige volley op aangeven van Maxim De Cuyper. Na de pauze gunde Deila Philip Zinckernagel zijn eerste minuten bij Blauw-Zwart. Jorne Spileers (18 jaar 6 maanden en 20 dagen) was de tweede jongste speler van Blauw-Zwart ooit die kon scoren in Europa. Enkel zijn huidige ploeggenoot Antonio Nusa (17 jaar 4 maanden en 27 dagen) was nog jonger toen hij vorig seizoen op het veld van FC Porto scoorde.

Club Brugge behaalde in Europa op eigen terrein twee keer een voorsprong van 4 doelpunten in de heenmatch in een dubbel duel met rechtstreekse uitschakeling. Evenveel keren was dat voldoende om zich voor de volgende ronde te plaatsen.

2001-02 | Voorronde UEFA Cup | Club Brugge KV – ÍA Akranes (Isl) 4-0. Club won ook de terugmatch met 1-6.
2004-05 | 1e ronde UEFA Cup | Club Brugge KV – LB Châteauroux (Fra) 4-0. Club won ook de terugmatch met 1-2.
De tegenstander

KA Akureyri verloor één keer eerder de heenmatch op verplaatsing en kon dat toen niet meer rechttrekken:

1970-71 | 1e ronde Europabeker voor bekerwinnaars | FC Zürich (Sui) – ÍB Akureyri 7-1. Akureyri verloor ook de terugmatch met 0-7.

In de IJslandse Úrvalsdeild kwam KA afgelopen weekend niet verder dan een 1-1 gelijkspel thuis tegen Breidablik. De bezoekers kwam al snel op voorsprong via Klamint Olsen, maar vlak voor de rust kon Daniel Hafsteinsson vanop de stip gelijk maken voor KA. Breidablik-verdediger Stefánsson kreeg in die fase een rode kaart. Ondanks de numerieke meerderheid kon KA na de rust geen doelpunt meer vinden (1-1). Door het gelijkspel zakte de club naar de achtste plek in de rangschikking. Met nog 4 wedstrijden te gaan in de reguliere competitie moet KA proberen in de top zes te geraken om een plaats in de degradatie play-offs te vermijden.

Akureyri is een stad in het noorden van IJsland. Het is naar inwoneraantal de vierde grootste stad (19.219 inwoners) van het land, maar het is de enige grotere stad in het land buiten de regio rond Reykjavik. Bijgenaamd de “Hoofdstad van Noord-IJsland” is Akureyri een belangrijke ijsvrije havenstad voor de visvangst. De stad ligt in vogelvlucht op 2.011km van Brugge. Het eigen Greifavöllurinn stadion voldoet niet aan de reglementen van de UEFA. Daarom vindt de wedstrijd plaats in het stadion “Laugardalsvöllur” in Reykjavik. Dit is het nationale stadion van IJsland en het grootste stadion (9.500 toeschouwers) van het land.

In Laugardalsvöllur speelde Club Brugge in 2001 ook al toen het in de UEFA Cup-voorronde ÍA Akranes partij gaf. Blauw-Zwart kon er toen met 1-6 zegevieren. Met 64° noorderbreedte is dit het meest noordelijk gelegen stadion waar Club ooit speelde. Enkel het Lerkendal stadion (63° NB) van Rosenborg Trondheim komt in de buurt. Recentelijk in 2020 speelden Simon Mignolet en Hans Vanaken er ook al met de Rode Duivels in de UEFA Nations League (0-3 winst). Datzelfde jaar speelde Andreas Skov Olsen er toen ook met de Deense nationale elf (0-3 zege).

Als Club standhoudt in Reykjavik, komt het in de volgende ronde uit tegen het Spaanse CA Osasuna.

De dag startte vanmorgen op het Basecamp in Westkapelle waar de volledige kern om 9u00 aanschoof aan het ontbijtbuffet. Alvorens Club op eigen bodem trainde, vond er een eerste meeting plaats met iedereen die in aanmerking kwam voor een selectie. Om 11u00 werden de voetbalschoenen aangetrokken voor de laatste training.

Na de lunch werd de definitieve selectie bekendgemaakt en vloog Blauw-Zwart vanop Oostende naar Keflavik. De klok wordt daar meteen twee uur teruggedraaid. Landen gebeurt rond 16u15 lokale tijd, dus 18u15 in België. Club overnacht in Reykjavik, aangezien de wedstrijd wordt afgewerkt in het Laugardalsvöllur Stadion. De wedstrijd wordt uitgezonden op Play Sports kanaal 201 en Stod2 (IJslandse zender).

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.