Home > Kamiel is de nieuwste boreling in kinderboerderij de Zeven Torentjes in Assebroek

Kamiel is de nieuwste boreling in kinderboerderij de Zeven Torentjes in Assebroek

Geschreven op 16 januari 2023 om 11:42 door Mario De Wilde

Heel wat veranderingen staan op stapel voor Kinderboerderij De Zeven Torentjes in Assebroek bij Brugge. Paula, de West-Vlaams Rode koe, is bevallen van een kalf, Kamiel. “Dit is heel fijn nieuws en brengt nieuw leven in de boerderij!”, aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Er is nog meer goed nieuws voor de kinderboerderij: we zullen de wandelpaden vernieuwen in dolomiet. Op die manier is de boerderij toegankelijk voor iedereen. Daarnaast ambiëren we om in april 2023 het Levend Erfgoedhoflabel te mogen ontvangen. Op de kinderboerderij hebben we heel wat dieren die tot een Belgisch streekeigen ras behoren. Het Levend Erfgoedhoflabel zou dit in stand houden van unieke, oorspronkelijke rassen erkennen”.

Geboorte van een nieuw kalfje Kamiel
Op de Kinderboerderij waren er 55 boerderijdieren, nu zijn dat er 56. Paula, de West-Vlaams Rode koe, is op 13 januari bevallen van een stierkalf genaamd Kamiel. Paula werd op 31/07/2020 geboren op de Kinderboerderij van Torhout. Op 6 april 2022 is ze reeds bij de eerste poging drachtig geworden van Kastaar, ook een West-Vlaamse-Rode. Net zoals een mens, draagt een koe 280 dagen en afgelopen vrijdag was het zover. Voor de Kinderboerderij was het dus geen ongeluksdag. Bij de geboorte blijft het dier normalerwijze bij de moeder en mag het zoveel drinken als hij wil. Ze worden niet van elkaar gescheiden. Kamiel wordt uitzonderlijk wel apart gehouden, aangezien Paula hem niet liet drinken en hij nu van de fles drinkt. Op de Kinderboerderij worden geen stieren gehouden, want zij kunnen niet bij de koeien op de weide staan. Ook zijn stieren minder voorspelbaar rond kinderen, dus het kalf wordt het na de zomer verkocht. Was het kalf een vaars, dan zou ze op de Kinderboerderij blijven of gaat ze naar een andere boerderij.
Betere toegankelijkheid
Op de Brugse Vesten is het stadsbestuur van Brugge volop bezig met het vernieuwen van de dolomietpaden, goed voor 2.5 miljoen euro. De wandelpaden in de Kinderboerderij liggen momenteel in kasseistenen. Die zijn moeilijk toegankelijk, waardoor niet iedereen de kans krijgt van de kinderboerderij te genieten. Om de toegankelijkheid van de Kinderboerderij voor iedereen te garanderen, zullen er de wandelpaden heraangelegd worden in dolomiet.
Levend erfgoedhoflabel: een unieke erkenning
Kinderboerderij De Zeven Torentjes is al enkele jaren lid van de vzw Steunpunt Levend Erfgoed, die opkomt voor het bewaren van oude en streekeigen rassen. De Kinderboerderij ambieert om in april 2023 het Levend Erfgoedhoflabel te mogen ontvangen. Het is de vzw Steunpunt Levend Erfgoed die het label uitreikt aan de houders van authentieke erfgoeddieren. In heel Vlaanderen zijn er slechts 9 boerderijen met dit label, in West-Vlaanderen zelfs maar twee. Voor de authentieke Brugse Kinderboerderij zou dit een unieke erkenning zijn.

In februari staat een controlebezoek gepland. Hierna wordt beslist of de Kinderboerderij het Erfgoedhoflabel mag ontvangen. Op zondag 23 april is het Erfgoeddag, met als thema het toepasselijke ‘beestig’. De Kinderboerderij organiseert op deze dag een evenement waarbij verschillende ambachten met dieren en streekeigen rassen in de kijker worden gezet. De Zeven Torentjes huist meer dan 50 boerderijdieren: Houtlandse en Vlaamse schapen, West-Vlaams Rode koeien, Vlaamse geiten, konijnen (Blauw Van Ham, Vlaamse Reus, Belgisch Haaskonijn), kippen (Basssette, Doornikse, Kriel, Goudbraken), varkens (Kruising Belgisch landras-Piétrain), ganzen, kalkoenen, eenden, een paard (Fjord) en een ezel (Kruisezel).

Op de Kinderboerderij wordt bewust met streekeigen rassen gekweekt, zodat de bezoekers in een authentiek, beschermd kader met deze rassen kunnen kennismaken. Dit houdt ook het dierenbestand op de boerderij op pijl én draagt bij aan het in stand houden van sommige bedreigde rassen. De kinderboerderij heeft ook een educatieve meerwaarde. In elke stal en aan elke weide hangt een bord met informatie over de aanwezige dieren. Zo kunnen de bezoekers bijleren over de verschillende, unieke rassen. Dit gaat van wat ze eten en hoe ze te verzorgen tot wat uniek is voor het specifieke ras.

De Kinderboerderij biedt ook elke weekdag workshops aan voor kleuter- en lagere scholen, maar organiseert ook voor het ruimere publiek interessante evenementen. “Zo is er bijvoorbeeld de jaarlijkse Schaapscheerdag, waarbij het scheren van een schaap gedemonstreerd wordt, alsook hoe wol gewassen, gekleurd en bewerkt wordt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.