Home > Kamerlid Jasper Pillen wil strengere sancties tegen paraffine op onze stranden

Kamerlid Jasper Pillen wil strengere sancties tegen paraffine op onze stranden

Geschreven op 19 mei 2021 om 14:49 door Mario De Wilde

Het Brugse kamerlid Jasper Pillen bevraagde Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne over de meldingen van de aan de Belgische kust aangespoelde paraffine. Lozen van paraffine is sinds 1 januari verboden. Begin april spoelde echter toch paraffine aan op onze Belgische stranden. De paraffine belandt in de Noordzee bij het poetsen van de ruimen van transportschepen die eerder het product vervoerden.

De paraffine werd aangetroffen en geruimd door de vrijwilligers van de Proper Strand Lopers. Kamerlid Pillen: “Het werk dat de vrijwilligers van Proper Strand Lopers verrichten is bijzonder nuttig. Ik wil hen daar voor bedanken.” De herkomst van de aangetroffen paraffine kon niet exact achterhaald worden, ondanks gedegen onderzoek door de bevoegde diensten. Het is mogelijk dat de paraffine al enkele maanden ronddreef voor het aanspoelde. “De Minister legde in de Kamer wel duidelijk uit op welke manier de bevoegde diensten te werk gaan bij het onderzoek en bij de controles. Het lozingsverbod is, met boetes tot 8 miljoen euro, geen dode letter. Aangespoelde paraffine melden is dus van belang.”

“Chemische stoffen horen niet in zee. Punt. Voor dieren is paraffine gevaarlijk. Ik denk dan aan zeevogels maar evengoed aan huisdieren die op wandel zijn op onze stranden. Er is een onderzoeksmethode en er zijn zware sancties: het is daarom belangrijk dat aangespoelde resten gemeld worden. De verschillende overheden moeten nadenken over een bewustmakingscampagne zodat iedereen weet wat te doen bij het aantreffen van het goedje.” stelde Pillen nog.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.