Home > Kamafront in Nieuwpoort onder goed gesternte gestart

Kamafront in Nieuwpoort onder goed gesternte gestart

Geschreven op 17 oktober 2021 om 10:52 door Mario De Wilde

Vanaf gisteren loopt de gloednieuwe expo Kamafront in bezoekerscentrum Westfront. De tentoonstelling geeft een inkijk in Kamagurka’s leefwereld. Met 65 nieuwe werken gebaseerd op 65 verrassende ontmoetingen reflecteert hij op zijn herinneringen aan Nieuwpoort en zijn huidige belevenissen. De gelauwerde cartoonist, kunstenaar en stand-upcomedian Kamagurka werd in mei 65 jaar en viert dat met een bijzonder nieuw project. Met de expo Kamafront keert hij terug naar zijn kindertijd in Nieuwpoort. Hiervoor sprak hij in Nieuwpoort met 65 verschillende personen over alledaagse zaken. De informatie die hij tijdens deze gesprekken vergaarde, verwerkte hij tot 65 nieuwe werken.

Deze portretten bundelt Kamagurka tot een gloednieuwe tentoonstelling vol tekeningen in zijn eigen typerende stijl, foto’s, live-art en bewegende beelden. Zo is er een heuse Kama Cinema waarbij je een blik krijgt op het leven van Kamagurka als geboren Nieuwpoortenaar en veelzijdig kunstenaar. Daarnaast krijg in de expo korte interviews met de geportretteerden te zien. Deze fragmenten vind je ook via het YouTube-kanaal Kamafront. Leuk gegeven is dat de tentoonstelling dag na dag uitbreidt. Er zullen dagelijks nieuwe tekeningen van Kama te zien zijn. Elk nieuw bezoek is dus een beetje anders.
Kamafront loopt van zaterdag 16 oktober 2021 tot zondag 1 mei 2022 in bezoekerscentrum Westfront, Kustweg 2. De kostprijs van een standaardticket bedraagt 9,50 euro. Nieuwpoortenaren betalen 7 euro.

Kamagurka daagt je ook uit om zelf alledaagse ontmoetingen neer te schrijven. In het schetsboek Kama Cahier staan de 65 kunstwerken van Kamafront én schetsbladen waarop je zelf aan de slag kunt. Een exemplaar kost 10 euro en is verkrijgbaar in Westfront. Schepen van Cultuur Ann Gheeraert is razend enthousiast over de nieuwe tentoonstelling in bezoekerscentrum Westfront: “De expo ‘Kamafront’ biedt niet alleen een unieke blik in het leven van kunstenaar Kamagurka, het geeft een inkijk in het alledaagse leven van gewone mensen. Mensen zoals jij en ik. En dat gegeven zal veel mensen aanspreken om de tentoonstelling te bezoeken. Daarnaast zorgt de mix van verschillende kunstvormen ervoor dat bezoekers op en top kunnen genieten.”

Ook burgemeester Geert Vanden Broucke kijkt reikhalzend uit naar Kamafront: “Kamagurka is een prachtig uithangbord voor Nieuwpoort. Met zijn smaakmakende verhalen over zijn jeugdervaringen overtuigt hij iedereen van de schoonheid en het diverse karakter van onze stad. De wijze waarop Kama in zijn expo zijn genegenheid voor Nieuwpoort afbeeldt, is origineel, vernieuwend en aantrekkelijk. Uiteraard raad ik iedereen aan om Nieuwpoort eens op een andere manier te ervaren. En met ‘Kamafront’ kan dat zeker.”
Podiumvoorstelling Kamafront
Naast deze uitgebreide expositie maakt Kamagurka ook de podiumvoorstelling Kamafront van 65 minuten. Er staan alvast twee optredens gepland op vrijdag 5 november 2021 in Centrum Ysara en vrijdag 29 april 2022 in de City. Hij haalt met zijn klasgenoten van weleer herinneringen op en mixt deze met zijn nieuwe ervaringen.
Over Kamagurka
• Geboren als Luc Zeebroek op 5 mei 1956 in Nieuwpoort.
• Verhuist op 9-jarige leeftijd naar Oostende.
• Debuteert begin jaren ’70 in De Zeewacht.
• Begint in 1975 als cartoonist bij het weekblad Humo.
• Zorgt voor toonaangevende publicaties: Hara-Kiro, Charlie Hebdo, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, The New Yorker, National Lampoon, De Standaard, De Tijd en HLN.
• Wint in september 2021 in Nederland de Inktspotprijs voor beste politieke tekening van het jaar.
Foto copyright stad Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.