Home > Juul Vansteenkiste (16) uit Roeselare wil de wereld rond skiën om droom waar te maken

Juul Vansteenkiste (16) uit Roeselare wil de wereld rond skiën om droom waar te maken

Geschreven op 23 februari 2024 om 08:53 door Mario De Wilde

Zestien is hij, en toch is hij amper thuis. 130 dagen per jaar staat hij op een skipiste ergens in de Alpen of de Andes. “De grote droom is de Olympische Winterspelen”, aldus Juul Vansteenkiste uit Roeselare. “En het beste nieuws is: dit jaar lig ik voor op schema.” Terwijl de ene 16-jarige droomt van een voetbalcarrière en de ander van een nieuw lief, heeft Juul Vansteenkiste van het Ice Mountain Racing Team maar één doel voor ogen: een plek veroveren op de Wereldbeker skiën en de Olympische Spelen van 2030. Ja, de weg is nog lang, maar vastberaden is hij ook. Dit seizoen alleen al werkte Juul 29 internationale wedstrijden af in Argentinië, Litouwen, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland om punten te sprokkelen. In de eerste plaats om kwalificatie af te dwingen voor het European Youth Olympic Winter Festival – zeg maar de Jeugdolympiade – in 2025.

100% focus
“Samen met mijn trainer hebben we een plan. Het is hard trainen en veel reizen, maar het loont. Dit jaar loopt het uitstekend. Qua verzamelde punten lig ik voor op schema.” Al is dat geen verrassing voor Juul, eerder een bevestiging dat hard werk loont. Om 6u30 ontbijten om ski’s te prepareren, ochtendlijke sessies bij de physical coach, uren slijten in de kou, en ’s avonds huiswerk inhalen en studeren: het hoort er allemaal bij. “Met inzet, focus en geduld, weet ik dat de resultaten vroeg of laat zullen volgen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Dit jaar is daar een bewijs van.”

Griekse inspiratie
Als underdog uit een niet-skiland de pistes veroveren is niet vanzelfsprekend. Maar AJ Ginnis toont dat het kan. De Griek haalde in 2023 zilver op de wereldkampioenschappen – als eerste Griek ooit, hoe kan het ook anders. “Hij is mijn inspiratie. Zijn podiumfoto is hallucinant. Terwijl elk landenteam daar staat met 30 man rond hun medaillewinnaar, staan er naast AJ amper 2. Hij doet het op eigen houtje, en met beperkte middelen, maar hij staat er wel. Dat vind ik ongelooflijk straf. Hopelijk heb ik zelf ooit ook zo’n foto”, glimlacht Juul.

Zoektocht naar partners
Om die foto waar te maken, weet Juul wel wat hem te wachten staat: heel veel hordes overwinnen. Sportief, mentaal, en ook financieel. Want een internationaal skiseizoen afwerken heeft een prijskaartje. “Ik heb alles te danken aan mijn ouders. Zij lieten me voor het eerst skiën en zorgen ervoor dat ik mijn droom kan najagen. Maar op langere termijn blijft dat niet houdbaar. Daarom zoek ik partners die me willen steunen. Met logistiek, materiaal, of financieel: op welke manier dan ook. Alle hulp is echt welkom.”

In afwachting van partners bereidt Juul in zijn eentje volop de rest van het seizoen voor. “In februari, maart en april staan er nog heel wat trainingen en wedstrijden op de planning, om weer wat extra punten te sprokkelen en de droom opnieuw een stapje dichterbij te brengen. Tijdens de tweede week van de paasvakantie gaat het Belgisch Kampioenschap door in Val d’Isère. Hopelijk kan ik daar een mooi resultaat neerzetten en mijn eerste internationale skiseizoen in schoonheid afsluiten.”

Dank aan Mandelnieuws/ Foto RV

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.