Home > Juli 2023 was niet echt een topzomer voor onze kust, met wel meer buitenlanders

Juli 2023 was niet echt een topzomer voor onze kust, met wel meer buitenlanders

Geschreven op 28 juli 2023 om 09:34 door Mario De Wilde

De toeristische sector aan de Kust kijkt terug naar een wisselvallige maand juli. Mooi weer en wisselvallige perioden zorgden voor een typisch Belgische zomermaand met overal aan zee toch een aangename vakantiesfeer. Rekening houdende met de latere vakantiestart bij de Franstalige Belgen en de weersomstandigheden noteert Westtoer ongeveer 4,9 à 5 miljoen toeristische overnachtingen. Dit is 10 procent minder dan vorig jaar. De gemiddelde bezetting in de hotels schommelde in juli rond de 70 procent. Opmerkelijk is de ruime belangstelling van buitenlandse vakantiegangers, met voorop de Duitse toeristen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Ook bij wisselvallig weer kan de zomerse Kust een unieke vakantiebeleving aanbieden. Belgen houden nog altijd van de Kust en ook de belangstelling van buitenlandse vakantiegangers is belangrijk. Met een kwalitatief en eigentijds aanbod blijft de Kust een gewaardeerde bestemming met tijdloze troeven”.

Meer buitenlandse vakantiegangers
Volgens de raming van Westtoer zijn over alle logiesvormen heen in juli tussen de 4,9 en 5 miljoen toeristische overnachtingen te noteren. Dit is ongeveer 10 procent minder dan vorig jaar. De gemiddelde hotelbezetting bedraagt in juli ongeveer 70 procent. Het wisselvallige weer, het uitblijven van last-minute reservaties en de late start van de zomervakantie bij de Franstalige Belgen zijn belangrijke aspecten om de cijfers te verklaren. Er zijn ongeveer 10 procent minder overnachtingen door Vlamingen en 15 procent minder overnachtingen door Franstalige landgenoten. Vlamingen zijn goed voor circa 3,1 miljoen overnachtingen. Voor de Franstalige Belgen zijn 1,2 miljoen overnachtingen genoteerd in juli 2023.

De sector van de vakantiewoningen blikt gematigd positief terug op de maand juli. De boekingscijfers zijn gelijklopend met die van vorig jaar. Wel opvallend was dat er in de maand juli dit jaar voor langere periodes geboekt werd. Met een lager aantal boekingen werd immers een vergelijkbaar aantal woningnachten verhuurd. Ondanks de typisch Belgische zomer zijn ook tal van last-minute boekingen genoteerd.

Opmerkelijk is wel de ruime belangstelling van buitenlandse vakantiegangers. Het aantal overnachtingen in juli 2023 (circa 700.000) ligt in juli ongeveer 10 procent hoger dan in juli 2022 (circa 650.000). Duitse vakantiegangers zijn de belangrijkste buitenlandse toeristen, gevolgd door Franse en Nederlandse gasten.

Topdagen in juli
Op basis van mobiele telefoniedata wordt het aantal dagtoeristen aan de Kust voor juli geraamd op 2,3 miljoen. Dit is 15 à 20 procent minder dan in dezelfde periode in 2022. De topper was het zomerse weekend van 8 en 9 juli met 300.000 dagtoeristen verspreid over het hele weekend. Juni was door het mooie weer een goede maand voor het dagtoerisme, met 1,6 miljoen dagtoeristen aan zee (+ 10 procent ten opzichte van juni 2022).

Meer zon aan zee
Op basis van de voorspellingen voor de laatste dagen van juli zijn in juli circa 242 uren zonneschijn genoteerd. Dit is minder dan in de warme maand juli 2022 (316 uren zon) maar met gemiddeld 7u50 zon uur per dag is dit 30% of bijna 2 uur extra zon per dag aan de Kust dan in het binnenland.

Vooruitblik augustus
Uit de boekingsdata met online boekingen in 150 kusthotels blijkt dat momenteel reeds 48.000 online geboekte kamernachten zijn voor de maand augustus. Dit is 7 procent minder in vergelijking met augustus 2022 op hetzelfde moment. De toeristische sector hoopt op mooi en stabiel zomerweer voor extra last-minute boekingen.

Rustige plekken
Westtoer en de tien kustgemeenten besteden grote aandacht aan de spreiding in tijd en ruimte. De Kust telt ook op topmomenten voldoende rustige plekken in elke kustgemeente. De druktebarometer op www.dekust.be biedt een actueel overzicht van de drukte aan zee en geeft info over de rustige plekken aan de Kust. Met de reisformule Happy Trip kan je voordelig en vlot per trein naar zee reizen voor een meerdaagse vakantie.

Veilig en netjes
De website www.veiligaanzee.be’ geeft tips en informatie over een veilige, gezonde en milieuvriendelijke vakantie aan zee. Tijdens de zomermaanden juli en augustus zijn er 82 bewaakte zwemzones aan de Kust waar redders elke dag tussen 10u30 en 18u30 instaan voor de veiligheid van de baders. Ook in de meer rustige zones aan de Kust zijn er bewaakte zwemzones.

De tien kustgemeenten en Westtoer roepen strandbezoekers op om kinderen een anti-verdwaalbandje te bezorgen. De kindvriendelijke armbandjes zijn gratis verkrijgbaar bij de kustredders, de toeristische diensten en openbare toiletten. Bij mooi zomerweer zijn de stranden aan de Kust drukbezochte plaatsen. Aan bezoekers wordt gevraagd om rekening te houden met het afval om zo de stranden netjes te houden. Samen met de kustgemeenten zorgt ook de organisatie Propere Strand Lopers voor opruimacties op het strand.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.