Home > Jongeren uit Zuid-West-Vlaamse regio aan zet bij DURF2030

Jongeren uit Zuid-West-Vlaamse regio aan zet bij DURF2030

Geschreven op 17 mei 2021 om 14:21 door Mario De Wilde

Een ruime groep partnerorganisaties haalt subsidies binnen voor een bovenlokaal jongerenproject in het kader van DURF2030. Met #DieNaamGaanZeZelfWelBepalen (#DNGZZWB!) wil DURF2030 jongeren uit regio Zuid-West-Vlaanderen de kans geven om zelf maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Een kerngroep van 5 à 10 jongeren zal de komende maanden een projectoproep vormgeven waarbij alleen jongeren projecten kunnen indienen. Eind augustus organiseren ze een meerdaagse bootcamp die de jongeren wil klaarstomen en vooral goesting doet geven om zich voor een bepaalde uitdaging te smijten.

Jongeren tussen 16 en 26 jaar zijn vaak idealistisch en ondernemend en gaan daarbij maatschappelijke uitdagingen niet uit de weg. Dat idealisme wil #DNGZZWB ondersteunen. Tegelijkertijd wil DURF2030 vooral leren waarvan jongeren wakker liggen en waarop zij willen inzetten bij het uittekenen van ‘de samenleving van de toekomst’.

#DNGZZWB! is een samenwerking tussen culturele spelers (kunstencentrum BUDA, De Figuranten, Avansa, NEXT festival en CC’s uit Kortrijk, Menen, Waregem), partners uit onderwijs (Vives), jeugdwerk (Tranzit, De Stroate, Ajko) en media (Quindo) die onder de vleugels van DURF2030 ontwikkeld wordt. Maar het zijn vooral de jongeren zélf die zullen bepalen hoe dit project vorm krijgt, de partners hebben vooral een ondersteunende functie.

“Zeer mooi dat zo’n grote groep culturele spelers samenwerkt met jongeren om via kunst en creativiteit maatschappelijke uitdagingen onder handen te nemen. Ook Vlaanderen toont dankzij hun subsidie dat het gelooft in de meerwaarde van het project”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur

“#DNGZZWB is voor ons een unieke kans om diepgaander te experimenteren met nieuwe samenwerkingsverbanden over sectoren heen en uit te zoeken wat de rol van kunstencentra, cultuurcentra, sociaal-artistieke werkingen en individuele kunstenaars  in de regio kan zijn om mee het verschil te maken in een project waar jongeren het laatste woord krijgen”, voegde Kristof Jonckheere, kunstencentrum BUDA, er aan toe.

Ben je zelf tussen 16 en 26 jaar en zie je het zitten om je deze zomer te engageren om de projectoproep en bootcamp uit te werken? Contacteer DURF2030 via hello@durf2030.eu. De kerngroep komt voor het eerst samen op 29 juni.

Foto copyright: kunstencentrum BUDA

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.