Home > Jongeren ondernemen volop met hun producten op de minimarktdag te Brugge

Jongeren ondernemen volop met hun producten op de minimarktdag te Brugge

Geschreven op 24 november 2022 om 09:19 door Mario De Wilde

Twintig miniondernemingen probeerden tijdens de afgelopen zaterdagmarkt in Brugge hun producten te verkopen. Leerlingen die voor school een minionderneming uitwerken, krijgen op die manier de kans om hun verkooptechnieken te oefenen in en een echte marktomgeving.

De Mini-marktdag wordt georganiseerd door Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), in samenwerking met Stad Brugge, en is intussen een jaarlijkse traditie voor heel wat leerlingen in het laatste jaar van het secundair onderwijs en hoger onderwijs. “De verkoopmomenten zijn voor de leerlingen een samenvloeien van hard werken vooraf. Op de Minimarktdag krijgen ze reacties op hun stand, verkoopskills en aanbod en zien ze of dit aanslaat bij het brede publiek”, aldus Mieke Kennes, regionale Vlajo-coördinator

In een Vlajo-project bedenken jongeren en concept dat ze dan ook nog eens helemaal zelf uitvoeren. Uiteraard kunnen ze rekenen op hulp van buitenaf zoals de leercoach, Vlajo-coach en een droomcoach, maar in essentie zijn het de jongeren zelf die alles in handen nemen. Best een uitdagend traject voor de jongeren! “Ze runnen hun onderneming van a tot z”, klinkt het. “Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld ook instaan voor de boekhouding en moeten zorgen dat het financiële plaatje klopt. Daarnaast moeten ze op zoek naar producten en de juiste leveranciers. Tot slot moeten ze hun producten natuurlijk ook nog kunnen verkopen. Dat kan op school, maar ook op verkoopmomenten zoals de Mini-marktdag.”

De teams van scholen uit de ruime Brugse regio bemanden zaterdag een standje op de markt. “Naast het verkopen moeten ze ook de jury proberen overtuigen van hun kunnen. De vijf meest overtuigende teams kregen uit handen van schepen Pablo Annys een cheque van 100 euro. ” Wat gaan ze met dat prijzengeld doen? “We hebben er samen hard aan gewerkt om hier goed voorbereid naartoe te komen: nadenken over de stand en de uitstalling, verkoopgesprekken trainen, prijzenkaartjes maken enz. Daarom gaan we het prijzengeld gebruiken om aan teambuilding te doen. Een sterk team zorgt voor een sterke Mini-onderneming!” stelt Mini Strik-it!

De vijf winnende teams zijn:

🤩Studentenbedrijf Happy dream uit SiVi Torhout

🤩Mini-onderneming Strik-it uit Sint-Jozef Humaniora Brugge

🤩Mini-onderneming Re-cover uit De Frères Brugge

🤩Small Business Project Karrot Genot uit VIVES Roeselare

🤩Min-onderneming Café Qualité uit Sint-Jozefsinstituut Ondernemen, Toerisme & IT Brugge

Afbeelding met gebouw, buiten, grond, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Volgende markten voor ondernemende jongeren:

11 en 18 december 12-20u: Kerstmarkt in de Zuidstraat te Roeselare
11 maart 13-17.30u Simon Stevinplein te Brugge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.