Home > Jonge Brugse ontwerpster Mathilde Vandenbussche start eigen breistudio

Jonge Brugse ontwerpster Mathilde Vandenbussche start eigen breistudio

Geschreven op 23 september 2020 om 11:07 door Mario De Wilde

De West-Vlaamse textielontwerpster Mathilde Vandenbussche start met ‘Studio Mathilde’ haar eigen breistudio. Met deze studio wil ze breitechnieken onderzoeken, haar kennis daarover delen en een eigen collectie ontwikkelen. Studio Mathilde wordt in Brugge van 15 oktober tot 1 november gelanceerd in The Box Sint-Jakobsstraat.

Mathilde Vandenbussche (°1992) studeerde in 2015 af als ‘Master Textielontwerpen’ aan het KASK te Gent en specialiseerde zich in breitechnieken. Ze maakt hiervoor graag gebruik van vintage handbreimachines en zoekt voor haar creaties voortdurend de symbiose op tussen het ambachtelijk en machinaal werken. Momenteel is Mathilde werkzaam als breispecialist in het TextielMuseum van Tilburg, waar ze haar kennis over het industrieel breien vergroot. In 2016 won ze de Prijs Vormgeving (Provincie West-Vlaanderen) en in 2019 was ze de eerste laureate van de Prijs Jonge Makers (Handmade in Brugge en Turbo). Dankzij deze laatste prijs kon ze ook genieten van een intensief begeleidingstraject op het vlak van ambacht en ondernemen. Tijdens dit traject maakte Mathilde onder meer werk van de opstart van Studio Mathilde, de breistudio waar ze al een tijdlang van droomde.

Met Studio Mathilde wil Mathilde Vandenbussche eerst en vooral breitechniekenonderzoeken. Ze is sterk geïnteresseerd in het technische aspect van het breien en wil precies daarom graag nieuwe structuren onderzoeken met verschillende materialen, kleuren en patronen. Haar manier van breien lijkt erg op hoe ze zou tekenen: intuïtief, niet altijd met een doel maar wel met een paar ‘parameters’ om haar onderzoek te voeren. Dit betekent dat ze in het begin van een onderzoek zich niet echt focust op wat ze aan het breien is (een trui, een sjaal, sokken,…), maar liever het experiment de vrije loop laat gaan.

In tweede instantie wil Mathilde met de breistudio haar kennis over breien ook delen. Dit doet ze onder meer met de uitbouw van haar eigen staalbibliotheek, bestaande uit breisteken en structuren. Dit archief kan dienst doen voor samenwerkingen met andere makers (meubelmakers, modeontwerpers, vormgevers,…) die graag de techniek van het breien implementeren in hun werk. Daarnaast wil ze met Studio Mathilde ook cursussen en workshops organiseren in eigen beheer, zowel voor beginners als voor gevorderden. Tijdens deze workshops zal ook haar staalbibliotheek uiteraard van pas komen.

Een derde en laatste onderdeel van de studio is het ontwikkelen van een eigen collectie. Mathilde werkt hiervoor graag met restgarens, dit is voor haar een bewuste keuze in duurzaamheid, maar tegelijk laat ze zich op die manier in haar creativiteit ook leiden door wat ze vindt. Met haar eigen collectie wil ze kleine, unieke en gelimiteerde collecties aanbieden.

Van 15 oktober tot 1 november test Mathilde Vandenbussche Studio Mathilde uit in het plug & play handelspand The Box. In haar pop-up breistudio kan je terecht voor haar nieuwste breigoedcollectie met sokken, sjaals en haarbanden. Je zal er ook zelf aan de slag kunnen gaan met een vintage Brother breimachine tijdens workshops. Tegelijk kan je in het Grand Café van De Republiek ook terecht voor een kleine expo met een voorproefje van haar werk en experimenten.

STUDIO MATHILDE
Donderdag 15 oktober t.e.m. zondag 1 november 2020
The Box, Sint-Jakobsstraat 28, 8000 Brugge

www.studiomathilde.be

1 reactie

Sandra Masyn
Geschreven op 2020-10-18 06:11:43
Wat een heerlijk nieuws! Ik kom morgen langs.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.