Home > Jonge Brugse architect Jason Slabbynck ontwerpt tijdelijke zitbank in centrum Londen

Jonge Brugse architect Jason Slabbynck ontwerpt tijdelijke zitbank in centrum Londen

Geschreven op 8 september 2020 om 08:51 door Mario De Wilde

Het ‘London Festival of Architecture’ organiseert sinds enkele jaren een wedstrijd voor het ontwerpen in installeren van een tijdelijke zitbank in het centrum van Londen. De bedoeling van de zitbanken is om een speelse en kleurrijke toevoeging te zijn aan het straatbeeld. Maar bovenal moeten ze mensen uitnodigen om te zitten, te genieten en kennis te maken van de omgeving waarin ze zich bevinden.

Studio mxmxm, opgericht door de jonge Brugse architect Jason Slabbynck, kwam eind maart als één van de winnaars uit de bus. Er werden meer dan 100 ontwerpen ingestuurd. Slechts 6 ervan werden uiteindelijk geselecteerd. Jason Slabbynck is dan ook bijzonder trots. ‘Ik was bijzonder blij,’ vertelt hij, ‘zeker omdat we toen al in coronatijd zaten en elk goed nieuws welkom was. Tegelijk stelde die corona mij ook voor problemen, want het was de bedoeling om zelf naar Londen af te reizen om daar de zitbank te installeren. Dat bleek onmogelijk, tenzij ik daar 14 dagen in quarantaine ging. Gelukkig was het wel nog mogelijk om de zitbank naar Londen te verzenden en door het simpele ontwerp was het eenvoudig om in elkaar te zetten voor de organisatie.’

De zitbank bestaat uit laser gesneden stalen platen – die elk een as in het coördinatensysteem vertegenwoordigen – en als een meccano puzzel in elkaar passen om ze een kruisvormige zitbank te vormen. Elke as heeft een andere kleur en in de rugleuning werden de coördinaten van de locatie uitgesneden wat tevens ook de naam van de zitbank is: 51°30’48.6” N 0°05’17.9” W. De bank staat opgesteld voor de Royal Exchange en naast The Bank of London en blijft nog staan voor een periode van drie maanden. Jason Slabbynck maakte eerder een installatie voor kunstenfestival Konvooi van het Entrepot, ontwierp de Liquid Wall waarop je tijdelijke boodschappen kan achterlaten en was samen met architect Koen Bovée verantwoordelijk voor de recente herinrichting van het Groeningemuseum.

Foto: LukeO’Donovan en (c)JolienChielens

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.