Home > Jermy Dewaele uit Zedelgem: “Check een huis op houtworm vooraleer je het aankoopt”

Jermy Dewaele uit Zedelgem: “Check een huis op houtworm vooraleer je het aankoopt”

Geschreven op 1 oktober 2021 om 14:17 door Mario De Wilde

Een paar maanden terug heeft een Duitse firma een warmtebehandeling uitgevoerd op de houten altaren in het hoogkoor van de Sint-Martinuskerk in Aalst. Dat was nodig om houtworm te bestrijden. Die behandeling kan echter ook perfect gebeuren door een bedrijf uit de Brugse regio. Jermy Dewaele uit Zedelgem is hierin al ruim 15 jaar gespecialiseerd. Houtworm is, letterlijk en figuurlijk, een vies beestje. Ze kunnen zodanige structurele problemen veroorzaken die zelfs leiden tot het afbreken van een dak. Je moet alert zijn als je gaatjes ziet in hout of stof veroorzaakt door die gaatjes. Daken worden echter steeds meer geïsoleerd, waardoor je dit niet opmerkt. Behalve als het al te laat is. De cijfers liegen er niet om: 9 op de 10 (oudere) daken vertonen houtworm, al dan niet in mindere of meerdere mate.

“60% van mijn klanten zijn mensen die net een huis hebben gekocht”, aldus Jermy. “Daarom beveel ik altijd een preventief expertiseonderzoek aan. Maar mensen beschikken amper over tijd om dat te laten uitvoeren voor de aankoop zodat het kwaad meteen is geschied. Net op een moment dat je zo’n belangrijke beslissing neemt in je leven. Opstijgend vocht is makkelijker te detecteren maar houtworm is nog een stuk schadelijker.”

Er zijn verschillende methoden om houtworm te bestrijden: door vloeistofinjectie, invriezen, stikstofbehandeling en warmtebehandeling. “Daken bestrijden we vaak met vloeistof. Meubels gaan we dan invriezen. We verlagen de temperatuur plots tot min 21-24° om op die manier een schokeffect te creëren. De wormpjes hebben dan immers geen tijd meer om extra eiwitten aan te maken die beschermen tegen vorst. Meubels kunnen we ook behandelen met stikstof. In een luchtdichte ruimte blazen we de stikstof in tot een zuurstofgehalte van min 1%. Het duurt wel 3 weken tot de wormpjes dood zijn.”
En dan is er nog de specifieke warmtebehandeling. “We warmen de ruimte geleidelijk aan op tot 60°. Dat gebeurt met 6° per uur om de materialen de mogelijkheid te geven zich aan te passen aan de toenemende warmte. Die 60° wordt gedurende 24u behouden en de temperatuur wordt dan systematisch afgebouwd. Daarbij zetten we camera’s in, alsook weerstations en ventilatoren terwijl we van buiten de ruimte alles monitoren. Vanaf 50° stollen de eiwitten in insecten zodat dit een afdoende manier is om houtworm aan te pakken”, aldus nog Jermy.
Meer info op www.houtwormexpert.be of via 0471 677 817.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.