Home > Jelle Wallays peter van Roeselaarse Younited Cycling en het begon eigenlijk met voetbal

Jelle Wallays peter van Roeselaarse Younited Cycling en het begon eigenlijk met voetbal

Geschreven op 11 maart 2022 om 13:45 door Mario De Wilde

Younited Cycling, een bijzondere wielerploeg werd in juni 2021 opgestart vanuit het team dak– en thuislozen van het Welzijnshuis (OCMW) Roeselare. Negen maanden en veel fietskilometers later kunnen we net voor de start van Dwars Door Vlaanderen, en met veel trots aankondigen dat we een peter hebben gevonden voor dit project. Jelle Wallays wil graag het peterschap van onze wielerploeg op zich nemen. Hij krijgt er zo een aantal fanatieke supporters bij!

Het begon met voetbal
Sinds 2016 schrijft Roeselare, samen met Younited Belgium een verhaal waarbij voetbal gebruikt wordt als een middel tot re-integratie van bijzonder kwetsbare mensen. Toen was de naam nog Belgian Homeless Cup. In 2019 werd de naam gewijzigd naar Younited, wat zoveel betekent als “oltegoare”. Een leuze die we in Roeselare maar al te goed kennen! “Voetbal is een universele sport en voor velen heel toegankelijk. In onze dagelijkse werking merkten we echter dat niet al onze gasten geïnteresseerd waren in voetbal. Daarom werd ook een wielerteam opgericht.”, vertelt Thomas Goethals.

Een Younited project voor wielerfanaten
Roeselare is dé stad van de koers. En veel mensen die we bereikten via het straathoekwerk zijn ware wielerfanaten. Deze interesse in het wielrennen voedde onze droom om naast een Younited voetbalteam, ook Younited Cycling op te richten. Enkele gesprekken later werd dit project steeds meer realiteit. Het doel was om in september 2020 als eerste stad in België van start te gaan. Het alom gekende virus stak echter letterlijk en figuurlijk stokken in de wielen. Niettegenstaande de teleurstelling dat er niet kon opgestart worden, gaven de vele beperkingen ons meer tijd om de opstart grondig voor te bereiden, de coureurs van het nodige materiaal te voorzien en een goede omkadering uit te bouwen. Bij de opstart vorig jaar fietsten we elke vrijdag met een vaste groep van 10 renners. Maar nu kan iedereen zich aanmelden om op vrijdag mee te rijden. We trainen momenteel om met ons team Vlaanderens Mooiste te rijden.

De doelgroep van Younited zijn experten in het dagelijks overleven
“Onze gasten, spelers, coureurs en supporters strijden elke dag tegen kwetsbaarheid op diverse vlakken zoals huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving. De warmte van de kleedkamer, de adrenaline op het veld of de fiets, de roes van de overwinning of het gedeeld verdriet bij een nederlaag. Bij onze teams delen we wat goed gaat, en helpen we dragen wat minder goed gaat. Onze spelers, coureurs, supporters en begeleiders vinden in hun teams meer dan enkel ploegmaats. Ze vinden er ook een plek waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn. Een plek waar ze thuis kunnen komen”, aldus  Schepen Bart Wenes
Younited Cycling is zoveel meer dan fietsen
We bieden onze renners veel meer aan dan wekelijkse fietstrainingen.

Conditietesten dankzij de samenwerking met AZ Delta
Verkeerslessen in samenwerking met de PZ Riho
Verhogen van de autonomie door het aanbieden van fietsherstellessen zodat de deelnemers zelf hun fiets kunnen onderhouden en herstellen
Bij zeer slecht weer gaan spinnen bij MOOVERS
Dankzij de partners
Younited Cycling is geen op zichzelf staand verhaal. We konden rekenen op materiële en financiële ondersteuning van deze partners: Stad en OCMW Roeselare, Inner Wheel, CERA, Venturelli, Vermarc, MOOVERS en Younited Belgium. Zonder voorgaande kon deze ploeg niet van start gegaan zijn met voldoende omkadering en professioneel materiaal. Bedankt!

My Team My Home! Oltegaere Roeselare!
Jelle Wallays, een man van de streek, is profrenner bij de World Tour wielerploeg Cofidis. Toen hij de vraag kreeg om peter te worden van Younited Cycling, was hij meteen enthousiast om zijn zijn schouders onder ons project te zetten. We hopen op die manier zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor ons project, zodat meer renners de weg vinden naar Younited Cycling.

Jelle Wallays en Younited Cycling maakten vanmiddag samen een trainingsritje, na het nemen van een groepsfoto aan Koers – Museum van de Wielersport. Heb jij ook interesse om mee te fietsen met Younited Cycling? Neem dan contact op met Thomas Goethals (Coördinator Ontmoeting) via 0492/159312 of thomas.goethals@roeselare.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.