Home > Jean-Marie Dedecker moet als burgemeester van Middelkerke o.a. Mathis, Lio en Pixie naast zich dulden

Jean-Marie Dedecker moet als burgemeester van Middelkerke o.a. Mathis, Lio en Pixie naast zich dulden

Geschreven op 10 november 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Niet alleen in de Wet- en Dorpsstraat slaat de verkiezingskoorts toe! Ook op de Middelkerkse speelplaatsen werd afgelopen weken volop verkiezingscampagne gevoerd, want de Middelkerkse Kindergemeenteraad kwam op woensdag 8 november voor het eerst samen. In vijf gebalde sessies bepalen de ‘verkozen’ kinderschepenen wat zij in Middelkerke willen veranderen.

Kinderen hebben het voor het zeggen!

Tineke en Jeffrey van de Middelkerkse jeugddienst bezochten in september en oktober alle Middelkerkse scholen om de kindergemeenteraad te promoten. Daar hoorden ze overal dezelfde boodschap: “Niet alleen volwassenen mogen bepalen wat in Middelkerke gebeurt”. Zo gezegd, zo gedaan. “Uit al hun vijfdes en zesdes kiezen de Middelkerkse scholen telkens twee kinderschepen”, zegt Tineke Van Hoof, diensthoofd jeugd bij de gemeente Middelkerke. “Samen vormen zij onze splinternieuwe kindergemeenteraad”. Nieuw? “Inderdaad, want door corona konden we drie jaar lang geen kindergemeenteraad samenstellen. Eergisteren (op woensdag 8 november) legden alle verkozen kinderschepen hun plechtige eed af in het gemeentehuis”, stelt Tineke.

Kort en krachtig werkjaar voor kindergemeenteraad

Jeffrey De Donder van de jeugddienst begeleidt de vijf ‘zittingen’ van de kindergemeenteraad. “We vliegen er meteen in. Naast de plechtige eedaflegging en een kennismakingsronde hielden we een spetterend ‘vragenvuur’. Tijdens de latere sessies staan ook zware onderhandelingen op de planning”, knipoogt Jeffrey. “In de volgende sessies leggen alle ‘schepenen’ namelijk hun voorstellen op tafel. Die werken ze uit in twee concrete thema’s en creatieve voorstellen”.

Staalharde onderhandelingen na spervuur

Tijdens dat vragenvuur stelde de kindergemeenteraad een resem vragen aan de ‘echte’ burgemeester Jean-Marie Dedecker en schepen voor jeugd Natacha Lejaeghere. Geen scherpe oppositievragen vermoeden we? “Neen helemaal niet. De kinderen waren vooral benieuwd naar mijn dagtaak als burgemeester. Eén wakker kindergemeenteraadslid had mijn filmpje met Camille gezien en vroeg of ik fan was van haar. Zeg nu zelf: wie is er geen fan van Camille”, lacht burgemeester Dedecker. “Ik was meteen onder de indruk van hun onderhandelingscapaciteiten, want ze bedongen dat ze deze zomer allemaal mee backstage mogen tijdens Tien Om Te Zien. En ze krijgen allemaal een rondleiding in Silt, ons nieuwe casinoproject. Onze politieke toekomst is volgens mij in goeie handen”, besluit burgemeester Dedecker.

Dankbaar project

“De kindergemeenteraad is een enorm dankbaar project”, zegt schepen voor jeugd Natacha Lejaeghere. Kinderen zijn altijd eerlijk in wat hen bezig houdt en wat ze nog in Middelkerke verlangen. Daarnaast is het ook een perfecte manier om hen kennis te laten maken met beleid, politiek en democratie. Ik kijk alvast uit naar de voorstellen. Hopelijk kunnen we er een aantal van realiseren. Voor alle duidelijkheid: het afschaffen van alle schooldagen is niet mijn bevoegdheid”, lacht Natacha Lejaeghere”.

Wanneer komt de kindergemeenteraad nog samen?

Zaterdag 9/12/2023
Woensdag 31/01/2024
Woensdag 6/03/2024
Zaterdag 27/04/2024 met slotactiviteit

De 14 leden van de kindergemeenteraad, burgemeester Dedecker en schepen voor jeugd Natacha Lejaeghere verzamelden voor een eerste plechtige zitting in de raadzaal van het gemeentehuis.

Dit zijn de leden van de Kindergemeenteraad: Eléonore Scheirlinckx, Mathis Devos, Lio Vitse, Lenny Sidan, Robin Boudaer, Matthias Cuveele, Amélie Depoover, Rien Debeuckelaere, Hayley Rosseel, Nenna Uhiara, Lotte Smets, Lora Vandekerckhove, Adriaan Biesemans, Pixie Van Nuffel

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.