Home > Je zomerplannen financieren met een persoonlijke lening: een goed idee of niet?

Je zomerplannen financieren met een persoonlijke lening: een goed idee of niet?

Geschreven op 30 juni 2021 om 09:21 door Mario De Wilde

Met de zomer in het land, de start van de grote vakantie en de opheffing van heel wat coronamaatregelen heb je vast al een heleboel zomerplannen. Stap je eindelijk in het huwelijksbootje met jouw partner? Of ga je nu eindelijk jouw rondreis door Italië maken? Je bent waarschijnlijk niet de enige die er van profiteert nu het weer kan. Maar je beseft waarschijnlijk ook dat het kostenplaatje van al jouw zomerplannen snel kan oplopen. Kan een persoonlijke lening helpen om de kosten te dragen? Het Belgische financiële vergelijkingsplatform TopCompare zet de voor- en nadelen op een rij.
Een oplossing voor al je zomerplannen
Met een persoonlijke lening kan je de meest uiteenlopende plannen of projecten financieren. Een huwelijksfeest op één van de vele kasteeldomeinen in West-Vlaanderen, de taalreis naar Frankrijk van jouw kinderen of de herinrichting van je appartement aan zee. Het kan allemaal! Maar voor je een lening afsluit, zet je natuurlijk best even alle voor- en nadelen op een rij.
Voordelen persoonlijke lening
Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat je jouw zomerplannen meteen kan uitvoeren zonder dat je het bedrag in één keer moet betalen. Als je die grote som geld niet meteen kan leggen of je liever niet aan je spaargeld komt, kan een lening een oplossing zijn.

Een ander voordeel is dat je het geld vrijwel meteen ter beschikking hebt. Wil je niet opnieuw een zomer in eigen provincie doorbrengen en wil je nog een last-minute boeken? Na de aanvraag van de persoonlijke lening, heeft de bank slechts enkele dagen nodig om die te bekijken. Bij goedkeuring ontvang je het gevraagde bedrag al snel op je rekening.

Nog een pluspunt is dat je jou helemaal niet moet verantwoorden bij de bank. Of je het geld nu gebruikt voor een huwelijksfeest of voor een nieuwe wasmachine, je moet geen bewijsstuk voorleggen. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld een auto- of woonlening, waarbij je wel moet aantonen waarvoor je het geld leent.

Verder geeft een persoonlijke lening je ook zekerheid. Je kan al jouw zomerplannen zonder zorgen uitvoeren, want je weet op voorhand hoeveel geld je zal ontvangen. Ook de vaste rentevoet, het maandelijkse afbetalingsplan en hoe lang je zal afbetalen, ken je bij aanvang van het krediet.

Ten slotte beperkt een persoonlijke lening je niet om enkel je zomerplannen te financieren. Zo’n lening wordt ook wel eens een lening voor alle doeleinden genoemd, wat duidelijk maakt dat je het geld kan gebruiken voor veel van jouw plannen. Ook voor bijvoorbeeld nieuwe meubels, elektronica of studies kan je dus geld lenen.
Nadelen persoonlijke lening
Een groot nadeel van het afsluiten van een persoonlijke lening is natuurlijk dat je achterblijft met een schuld die je moet terugbetalen. De bank schiet je het geld voor, maar uiteindelijk ga je het wel moeten teruggeven.

Een bijkomend nadeel is dat je over het geleende bedrag rente moet betalen. Daardoor ga je altijd meer moeten terugbetalen dan je geleend hebt. Het vaste jaarlijkse kostenpercentage van een persoonlijke lening ligt daarbij vaak hoger dan die van een andere lening op afbetaling, zoals een auto- of renovatielening. Volgens TopCompare is het dus een goed idee om de verschillende banken en rentevoeten te vergelijken om zo de goedkoopste lening voor je zomerplannen te vinden!

Een laatste nadeel van een persoonlijke lening is dat jouw maandelijkse lasten toenemen gedurende de looptijd van de lening. Elke maand zal je immers een bedrag aan de bank moeten terugbetalen. Als je een lening afsluit, moet je ermee rekening houden dat je tijdens deze maanden minder zal kunnen sparen of minder geld overhoudt om aan andere zaken te spenderen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.