Home > Je eigen zaak starten? Hier houd je best rekening mee

Je eigen zaak starten? Hier houd je best rekening mee

Geschreven op 28 oktober 2023 om 07:45 door Mario De Wilde

Droom jij er stiekem van om je eigen zaak te starten? Dat wil ook zeggen dat je een enorm spannend avontuur te wachten staat, met hoogstwaarschijnlijk hier en daar een onverwachte wending en heel wat nieuwe uitdagingen. Een zaak uit de grond stampen gaat dan ook met vallen en opstaan. Maar voordat je jezelf onderdompelt in dit onbekende water, zijn hier vijf cruciale dingen om in gedachten te houden.

Businessplan

Een goed businessplan is haast onmisbaar bij de opstart van je eigen zaak. Je kan het een beetje zien als het fundament van je huis, enorm belangrijk dus. Een waterdicht businessplan geeft je niet alleen een houvast voor de toekomst, maar het is ook een krachtig hulpmiddel om investeerders aan te trekken of een lening te verkrijgen bij de bank. Het zal je ongetwijfeld helpen om je doelen te definiëren, je doelgroep beter te begrijpen en de financiële haalbaarheid van je onderneming te begrijpen. Bovendien is een goede relatie met je bank – en vooral met je financieel adviseur van de bank – belangrijk bij het openen van je zakelijke rekeningen. Bij een goed contact kan je financieel adviseur snel schakelen als er rekeningen afgesloten moeten worden of extra rekeningen worden geopend.

Financiën

Hoe je het ook draait of keert, geld is een belangrijk aspect bij de opstart van je eigen zaak. Bovendien moet je niet alleen je huidige uitgaven en het benodigde startkapitaal bepalen, maar ook een plan hebben voor toekomstige financiële uitdagingen. Bij de opmaak van je businessplan is het daarom verstandig om verschillende leningen te vergelijken zodat je een zicht hebt op je financiële mogelijkheden. Het is namelijk heel realistisch dat je als startende ondernemer een financieel duwtje in de rug nodig zult hebben vooraleer je je zaak kan opstarten. 

Juridische zaken

Bij de opstart van je eigen zaak komt heel wat papierwerk kijken. Regels en voorschriften verschillen per land en zelfs per industrie. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van alle wettelijke vereisten voor het opzetten van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan belastingregistratie, bedrijfslicenties en intellectueel eigendom. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Een advocaat en boekhouder kunnen je vast op weg helpen. 

Marktonderzoek

Als laatste is het belangrijk dat je goed begrijpt wie je doelgroep en markt is. Wie zijn je concurrenten? Wat willen je potentiële klanten? Hoe kun jij je onderscheiden? Door een grondig marktonderzoek uit te voeren, zul je je bedrijfsstrategie beter vorm kunnen geven en daardoor ook verstandige beslissingen kunnen maken.

Netwerken

Weet dat je er niet alleen voor staat! Om je zaak te doen groeien, is het slim om je aan te sluiten bij ondernemersnetwerken en contacten te leggen met andere ondernemers. Door met hen te praten over de valkuilen van het ondernemerschap, zul je heel wat waardevolle inzichten krijgen over de ondernemerswereld! Bovendien is het fijn om af en toe te kunnen praten met gelijkgestemden die weten waar je allemaal doorgaat. 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.