Home > Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper legde gisteren de ‘eerste brieke’

Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper legde gisteren de ‘eerste brieke’

Geschreven op 26 november 2021 om 08:24 door Mario De Wilde

Gisteren heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke de werf bezocht waar het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper een nieuwe vleugel bouwt. De kinderpsychiatrie, de revalidatie-afdeling en de dialyse krijgen er een gloednieuw onderkomen naast de personeelsparking van het ziekenhuis. Vorige week werd het gelijkvloers van de nieuwe ziekenhuisvleugel gegoten en momenteel wordt dat gelijkvloers opgebouwd. Daarna worden de verdiepingen opgetrokken. Tegen de zomer van 2022 zal de ruwbouw met ramen en deuren er staan, tegen de zomer van 2023 moet de afwerking grotendeels klaar zijn. De eigenlijke verhuizing is gepland voor het najaar van 2023. Waarom heeft het ziekenhuis deze nieuwbouw nodig? Rik Persyn (bouwcoördinator): “Het is begonnen met Twoape, onze afdeling kinderpsychiatrie. Twoape is een samenwerkingsverband tussen AZ Delta, het Jan Yperman Ziekenhuis, Kliniek Sint-Jozef Pittem, Integrale Jeugdhulp en WINGG (West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid). De Ieperse afdeling van Twoape zit nu in het voormalige klooster van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart Ieper, waarmee we samenwerken voor die afdeling. Dat was oké als voorlopige oplossing, maar we wilden de afdeling graag naar de hoofdcampus brengen, in een nieuwbouw. Alleen: één verdieping bouwen is niet meer van deze tijd. Je moet de hoogte in. Daarom hebben we ook naar de andere noden in het ziekenhuis gekeken.”
Energiezuinige nieuwbouw
En die waren er wel degelijk, vertelt bedrijfskundig directeur Pieter Declerck. “De huidige locatie van onze Sp-revalidatie-afdeling, in Wervik, is een historische erfenis, maar niet ideaal. Als we die dienst naar hier brengen en alle revalidatie centraliseren, besparen we veel tijd en transportkilometers. Nu moeten patiënten vaak heen en weer gevoerd worden voor ingrepen, onderzoeken of behandelingen die in Wervik niet beschikbaar zijn, zoals hydrotherapie. In Ieper zullen we onze revalidatiepatiënten een nog betere zorg kunnen bieden, in een comfortabele en energiezuinige nieuwbouw.” De Sp-afdeling komt op de eerste verdieping en sluit daar aan op G1, de afdeling geriatrie in het G-blok. Handig, want veel revalidatiepatiënten zijn ook geriatrische patiënten.
Ruimte en comfort
Geen twee zonder drie: de dialyseafdeling zal het gezelschap in de nieuwbouw vervolledigen. Ook die dienst zit in een oud gebouw, dat niet meer aangepast is aan de moderne noden. Rik Persyn: “Het gebouw dateert van de jaren 70 en heeft een laag plafond. In de winter kunnen we het niet altijd comfortabel warm houden, op hete zomerdagen krijgen we het maar moeilijk gekoeld. Dat moet beter, want veel dialysepatiënten brengen hier drie à vier keer per week een halve dag door. Voldoende ruimte en comfort, voor de patiënten én de medewerkers, is dan geen overbodige luxe.”
Pieter Declerck: “Eventjes ‘tussendoor’ renoveren gaat niet, want de dienst is zes dagen op de zeven open en er wordt ook nachtdialyse aangeboden. Dat laatste is trouwens een groot succes. We hebben de ambitie om van dialyse een speerpunt van ons ziekenhuis te maken. Dat verdient een fonkelnieuwe afdeling, op de tweede verdieping van het gebouw. De technische installaties komen daar vlak boven – een ideale situatie om de ruimte optimaal te conditioneren. En op het dak komen 120 zonnepanelen.”
Speel- en voetbalveldje
De nieuwbouw biedt straks plaats aan 12 ‘stoelen’ bij Twoape, 24 bedden op de Sp-dienst en 38 bedden op de dialyseafdeling. Naast de nieuwbouw komt ook een speel- en voetbalveldje voor de kinderen van Twoape. De minister onthulde vanmiddag samen met Iepers burgemeester Emmily Talpe een zuil, een symbolische ‘eerste brieke’. Een verwijzing naar de eerste steen en naar de ligging van het ziekenhuis, in de Briekestraat in Sint-Jan (Ieper).
Vlaamse subsidies voor kinderpsychiatrie
“Voor de bouw van onze nieuwe afdeling kinderpsychiatrie konden we rekenen op Vlaamse subsidies”, zegt algemeen directeur Frederik Chanterie. “We zijn blij dat we de minister vandaag mochten ontvangen op de werf en hebben met computersimulaties getoond hoe het er over minder dan 2 jaar zal uitzien.”
Keuzes in het belang van de patiënt
“Het Jan Yperman Ziekenhuis bouwt met deze nieuwe vleugel aan kwaliteitsvolle zorg dicht bij de mensen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn en Gezondheid Wouter Beke. “Een goede zorgstrategie draait rond het maken van keuzes die in het belang van de patiënt zijn. Met deze investeringen komen ze daar aan tegemoet: een belangrijk nieuw onderkomen voor de kinderpsychiatrie, de revalidatie-afdeling en de dialyse. Ik ben dan ook tevreden dat ik hier vandaag de eerste ‘brieke’ mocht onthullen.”
Foto © Jan Yperman Ziekenhuis

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.