Jan en Geert van Grappe de Raisins uit Knokke genomineerd voor Cheese Personality of the Year
Passie voor échte kaas motiveren Jan en Geert van Grappe de Raisins uit Knokke-Heist om steeds weer op zoek te gaan naar artisanale producten. Dat levert erkenning op want beiden zijn met hun specialiteitenwinkel genomineerd voor de award ‘Cheese Personality of the Year’. Terwijl Grappe de Raisins al jaren gekend is voor een uitgebreid aanbod van groenten en fruit, neemt kaas in de loop van jaren een steeds belangrijkere plaats in. Het aanbod kaas dat je bij hen vindt is niet alleen erg uitgebreid en compleet. De oorsprong en terroir van de kaas speelt een belangrijke rol. In Grappe de Raisins koop je niet de grote, op industriële schaal gemaakte kaas.
Het merendeel van de kazen is afkomstig van kleine, artisanale boerderijen, waar traditie en vakmanschap centraal staan. Wist je trouwens dat terroir niet alleen over grond en klimaat gaan? Ook cultuur en geschiedenis spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom gaan Jan en Geert zoveel mogelijk op bezoek bij de kaasproducentenzelf , om zo ook de kaas en het proces van kaas maken beter te begrijpen. Geert vertelt: “Elke reis levert ons wel weer een nieuwe kaas op, het aanbod varieert dan ook de hele tijd. Koop je kaas bij ons, dan krijg je er het verhaal en de passie achter het product bij. Ook onze medewerkers betrekken we bij dit verhaal. Al vier van hen volgden intussen de cursus Kaasmeester. Regelmatig nemen we de tijd om kaas te proeven en te vergelijken. Elke kaasschotel die bij ons de deur uitgaat is een uniek kunstwerkje. Confituren om te pairen maken we zelf in de winkel.”
Niet te verwonderen dat klanten steeds terug keren, en vaak vragen of ze bij hen thuis ook het verhaal achter de kaas willen vertellen. Op 10 september weten we wie de award ‘Cheese Personality of the Year’ wint. Wil je je stem uitbrengen voor Jan en Geert, dan kan dit nog tot 31 augustus op deze link.