Home > Jan Delvaux: “Brugge is l’embarras du choix”. Klaar voor ‘Belpop Bonanza’-tocht

Jan Delvaux: “Brugge is l’embarras du choix”. Klaar voor ‘Belpop Bonanza’-tocht

Geschreven op 23 juli 2020 om 13:58 door Mario De Wilde

Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) van Belpop Bonanza kruipen deze zomer graag in de rol van persoonlijke ‘city guides’ en zetten Belpopparels uit verschillende steden letterlijk op de kaart. Ze gieten de muzikale geschiedenis van een stad in een gratis wandel- en fietsroute. Ook Brugge krijgt begin augustus een fikse tocht.

Na het wegvallen van de muziekfestivals deze zomer zochten de twee Belpopkenners (die al sinds 2013 theatershows en televisie maken over Belgische popmuziek) alternatieven om toch wat muzikaal vertier te kunnen aanbieden in eigen land. In een dertigtal steden en gemeenten nemen Delvaux en Dewit de rol op van muzikale stadsgidsen. Op iedere plek stippelden ze een fiets- en wandeltocht uit langs diverse Belpopparels. Deze Belpop Bonanza fiets- en wandelroutes zijn volledig gratis te bezoeken. Het enige wat de deelnemers nodig hebben, zijn een fiets of een paar stapschoenen en een smartphone.

Ook Brugge staat op het lijstje van de heren van Belpop Bonanza. Vandaag maken Jan en Jimmy filmopnames in de binnenstad. Deze beelden met interessante weetjes verwerken ze in de Brugse Belpopwandeling die begin augustus klaar zal zijn en dan door iedereen kan worden gemaakt. Jan Delvaux: “Brugge is l’embarras du choix. Er zijn heel veel en heel veel uiteenlopende muzikale lijnen die terug te voeren zijn naar hier. De grootste Belgische hit aller tijden, de nationale punkklassieker, een Nederlandse monsterhit… Zelfs de beiaard is hier rock-’n-roll  Wat uit Brugge komt, heeft ook een zekere eigenheid. Het is een mix van eigengereidheid en koppigheid. Die dan gekoppeld wordt aan dat geroemde West-Vlaamse ondernemerschap.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Het is een mooi initiatief dat muzikaal erfgoed letterlijk en figuurlijk in kaart brengt. De Belpoptocht in Brugge zal twintig stopplaatsen bevatten, want onze stad kent een rijke cultuurgeschiedenis in het algemeen en een veelzijdige en interessante muziekcultuur in het bijzonder. Jan Delvaux en Jimmy Delvaux konden voor het uitstippelen van het parcours een beroep doen op de twee Brupop-boeken van Antoine De Clerck. Hij schreef de Brugse pop- en rockgeschiedenis van de laatste 60 jaar neer en dat leverde tal van boeiende verhalen op die Jan en Jimmy straks tot leven zullen brengen in de wandel- en fietsroute van Belpop Bonanza. Verwacht Red Zebra, Elisa Waut, Brugotta, Raymond van het Groenewoud, maar ook Willy Lustenhouwer, hiphop, de Brugse beiaard…”

“Door de coronacrisis zijn heel wat activiteiten en evenementen in onze stad afgelast of uitgesteld naar een latere datum”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Deze Brugse wandel- en fietsroute van Belpop Bonanza – goed voor 12,3 km – is een degelijk en coronaproof alternatief in open lucht, want je kunt die zowel alleen of met je eigen bubbel maken. Wie de rijke Brugse muziekgeschiedenis te voet verkent, zal een kleine drie uur zoet zijn. Met de fiets duurt de tocht ruim anderhalf uur. De Belpoproute passeert langs de mooiste plekjes in Brugge en daarbij is ook de lokale handel en wandel niet vergeten. Kortom, een leuke, interessante én sportieve activiteit voor jong en oud die niet alleen deze zomer plaatsvindt, maar ook de komende jaren nog blijft bestaan.”
 
Hoe werkt het precies?
Fietsers en wandelaars kunnen in In&Uit (’t Zand) een gratis plannetje oppikken. Die zijn ook beschikbaar als digitale download op de website van Belpop Bonanza (www.belpopbonanza.be). Langs het parcours zijn 20 stops voorzien. Bij elke stop hangt een QR-code die gescand kan worden met de smartphone. Achter elke plek zit een rijkelijk geïllustreerd audio- en/of videofragment van Delvaux en Dewit. De tocht situeert zich voornamelijk in de Brugse binnenstad en bedraagt in totaal 12,3 km. Start- en eindpunt is In&Uit.

De wandel- en fietsroute is een samenwerking van Belpop Bonanza en Stad Brugge en kwam tot stand dankzij een subsidie van de Provincie West-Vlaanderen in het kader van de campagne #ikzomerwestvlaams.

1 reactie

Vanden Abeela Paul
Geschreven op 2020-07-24 09:56:08
Mooi ! Blij te lezen dat ook de beiaard ook ter sprake komt. Misschien komt de klok op het Dumery pleintje ook op het parcours voor ?. Proficiat ! Paul

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.