Home > Jaagoppervlakte in West-Vlaanderen blijft dalen: Ruim 2000 ha minder dan in 2019

Jaagoppervlakte in West-Vlaanderen blijft dalen: Ruim 2000 ha minder dan in 2019

Geschreven op 19 januari 2023 om 07:38 door Mario De Wilde

De totale jaagoppervlakte in Vlaanderen bedroeg in 2021 241.004 hectare. Dat is een daling met ruim 2.000 hectare ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit cijfers die provincieraadslid Johan De Poorter opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé. De Poorter vraagt aan de West-Vlaamse jachtverenigingen om het contact met landeigenaars goed te onderhouden. “Daarnaast doe ik de oproep aan de lokale besturen om burgers goed te informeren over hun rechten als eigenaar van een jachtgebied”, stelt De Poorter.

De actuele kaart met jachtterreinen in Vlaanderen is te raadplegen op geopunt.be. Elke landeigenaar van een jachtgebied kan de vraag indienen om een jachtplan te wijzigen. In 2021 richten 138 West-Vlaamse eigenaars een verzoek in tot het schrappen van percelen in een jachtplan. “Dat komt neer op in totaal 812 percelen. Dat betekent dat het totale jachtgebied in de periode tussen 2019 en 2021 met ruim 2.000 hectare is gezakt. De voorbije jaren werden het meeste verzoeken om jachtterreinen te schrappen ingediend in Kortrijk, Wingene, Diksmuide en Avelgem”, weet provincieraadslid De Poorter.

Duidelijkheid nodig voor alle partijen

De belangrijkste reden voor het schrappen van jachtterreinen is dat de eigenaar vaststelt op Geopunt.be dat zijn eigendom weergegeven is als jachtgebied zonder dat hij of zij daarvoor de toestemming gaf. “We doen daarom een oproep aan de jachtverenigingen om de relatie met de landeigenaars goed te onderhouden. Naast het goed contact tussen de landeigenaar en de jager vragen we ook aan de lokale overheden om haar burgers via de lokale infomagazines duidelijk te. Hoe kunnen ze hun eigendom schrappen als jachtterrein en welke procedure moeten ze daarvoor volgen? Dit geeft duidelijkheid voor alle partijen,” gaat Johan De Poorter uit Meulebeke verder.

Opname nieuw jachtgebied enkel na toestemming eigenaar

In een jachtplan worden alle percelen opgenomen waar er gejaagd mag worden. Door de jachtplannen te raadplegen kan men ook meteen zien of er in de buurt gejaagd mag worden. Jachtplannen zijn een dynamisch gegeven. Als men vaststelt dat de eigendom bijvoorbeeld foutief weergegeven wordt als jachtterrein, dan kan men dat jachtplan laten rechtzetten. De opname van nieuwe eigendommen in een jachtplan kan enkel mits schriftelijke toestemming van de eigenaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.