Home > Izegem is twee unieke en waardevolle Brugse kunstwerken rijker

Izegem is twee unieke en waardevolle Brugse kunstwerken rijker

Geschreven op 12 oktober 2020 om 15:32 door Mario De Wilde

De stad Izegem krijgt een schenking in handen, waardoor de stedelijke kunstcollectie alweer uitbreidt. “Het gaat om twee grote schilderijen van de hand van kunstschilder Leo Paret”, zegt schepen van Cultuur en Archief Kurt Himpe.

“Er is een duidelijke link tussen de kunstschilder en de stad Izegem, want Leo Paret die leefde van 1896 tot 1976, was de zoon van een toenmalig Izegems schoenfabrikant”, verduidelijkt de schepen. “Hij volgde opleidingen in Brugge, Antwerpen en Amsterdam en was één van de inspiratoren om in Brugge een openluchtspel te organiseren, wat in 1938 leidde tot het Heilig Bloedspel door de redemptorist Jozef Boon. Brugge was voor hem een inspiratie en de twee kunstwerken die geschonken worden zijn twee Brugse stadsgezichten.”

“De schilderijen zijn al enkele generaties in eigendom van de familie van de schenkers uit Ukkel en ze deden het voorstel tot schenking omwille van de link met Izegem en om te vermijden dat de kunstwerken zouden verloren gaan. We gaan dan ook heel graag in op het voorstel en zorgen zeker voor een mooie plaats”, zegt schepen Kurt Himpe.

Ruime collectie kunstwerken

De stad Izegem beschikt over een ruime collectie kunstwerken en in de meeste gevallen gaat het om schenkingen. “De voorbije jaren werd bijvoorbeeld een houtskooltekening geschonken door Emelgemnaar Eddy Verfaillie die een plaats kreeg in het stadhuis en we kregen ook een kunstwerk waarin muziekpartituren verwerkt zijn van componist Herman Roelstraete die destijds directeur was van de Izegemse Muziekschool. Dat kunstwerk staat uiteraard in de huidige Kunstacademie in de voorhal van het auditorium dat zijn naam draagt”, aldus Himpe.

Inventariseren voor een expositie

“Heel wat van de schilderijen, etsen, ingekaderde foto’s en andere kunstwerken staan of hangen in het stadhuis. Maar een groot aantal bevindt zich in het stadsarchief en onlangs maakten we al werk van een nieuw opbergsysteem. Een aantal kunstwerken in het stadhuis is geen eigendom van de stad, maar sinds 1997 in bruikleen gegeven door de Vlaamse Gemeenschap. Daaronder bevinden zich werken van gerenommeerde kunstschilders. Bedoeling is om al deze kunstwerken eens grondig te inventariseren, wat dan moet leiden tot een expositie”, besluit schepen Kurt Himpe.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.