Izegem is officieel verkozen tot bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen
De stad Izegem mag, samen met de stad Brugge, een jaar lang de titel van Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen dragen. De titel werd uitgereikt door het Vlaams Departement Omgeving, tijdens de Openbaargroen Awards op 14 december. “Het stadsbestuur kiest al jaren voor een bijen- en insectenvriendelijk beleid. We zijn enorm trots dat we daar een erkenning voor krijgen”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens. De wedstrijd stimuleert steden en gemeenten om openbaar groen op een bijenvriendelijke manier te beheren en burgers te sensibiliseren. Izegem is de winnaar in de categorie van gemeenten met minder dan 40.000 inwoners. “Aan de hand van een doordachte en gestructureerde aanpak heeft Izegem zich ontpopt als voorbeeld op gebied van biodiversiteit en bijvriendelijkheid”, klinkt het bij het Departement Omgeving.
Bijenvriendelijk groenbeheer
De stad Izegem voert al jaren een bijen- en insectenvriendelijk beleid. “We ontharden waar we kunnen, zaaien bloemenweides in en kiezen voor bijenvriendelijke beplanting. Daarnaast plaatsen we op verschillende locaties bijenhotels”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens.
Sensibiliseren en informeren
Het afgelopen jaar zette de stad extra in op aandacht voor de bijen. Zo was de stad een van de eerste steden in Vlaanderen die een bijenburcht bouwde. In juni organiseerde de stad een bijensafari. Experten namen bezoekers mee in de wondere wereld van de bij. Na de safari konden deelnemers een bijententoonstelling bezoeken. Die tentoonstelling verhuisde later naar stadsbibliotheek. Nog tijdens de zomermaanden werd de bijenfietsroute extra in de kijker gezet. Samen met Suske en Wiske kon je de mooiste bijenvriendelijke plekjes van de stad ontdekken.
Ook verenigingen worden in het verhaal betrokken. “Verenigingen die een steentje willen bijdragen aan een bijenvriendelijke stad, kunnen een lege bijenmodule reserveren en vullen. De gevulde modules worden nadien op een bijenvriendelijke locatie geplaatst”, vertelt schepen Maertens. In januari kunnen verenigingen opnieuw zo’n lege bijenmodule reserveren, via www.izegem.be/bijenhotel.
Bijenmonitoring
Om na te gaan of het bijenvriendelijke beheer van de stad de juiste resultaten oplevert, liet de stad het afgelopen jaar haar bijenbestand in kaart brengen. “Met die informatie kunnen we bijvoorbeeld bedreigde bijensoorten helpen door maaibeurten uit te stellen of door specifieke bloemen te zaaien”, vertelt de deskundige groeninfrastructuur Tristan Coens.