Home > Izegem gaat zich ontfermen over de weesfietsen

Izegem gaat zich ontfermen over de weesfietsen

Geschreven op 1 juni 2021 om 16:50 door Mario De Wilde

Achtergelaten en ongebruikte fietsen nemen vaak onnodig plaats in. Daarom organiseert de stad Izegem regelmatig labelacties ter preventie van weesfietsen. “De stad verzamelt de ongebruikte fietsen, maar de eigenaars komen er vaak niet om. Door gebruik te maken van de Bikebank willen we hier verandering in brengen”, vertelt schepen van fietsbeleid Caroline Maertens

De dienst mobiliteit van de stad Izegem houdt regelmatig labelacties in fietsenstallingen. “Fietsen die er verwaarloosd of achtergelaten uitzien, krijgen dan een label. Hangt het label er na drie weken nog, dan nemen de stadsdiensten de fiets mee”, vertelt schepen Caroline Maertens. Tijdens een vorige labelactie werden 100 fietsen voorzien van een label. Drie weken later haalden de stadsdiensten uiteindelijk zo’n 65 fietsen op.

Alle opgehaalde fietsen worden door de stad bewaard en komen in de centrale databank www.bikebank.be.  “Fietsdieven houden geen rekening met gemeente- of provinciegrenzen. Daarom is het belangrijk dat zo’n centrale en grensoverschrijdende databank bestaat”, legt de schepen uit.

De stad bewaart de weesfietsen voor een periode van drie maanden, zoals wettelijk is vastgelegd. Als de rechtmatige eigenaar zich in die periode niet meldt bij de dienst mobiliteit, wordt de stad eigenaar van de fiets. “Die fietsen brengen we naar de Kringwinkel, waar ze een tweede leven krijgen. De Kringwinkel gebruikt onderdelen van de wrakken om kapotte fietsen te herstellen. De fietsen in goede staat worden door hen op punt gezet en verkocht”, legt medewerker mobiliteit Stefanie Vynckier uit.

Fietsdiefstal en preventie

Wie het slachtoffer wordt van fietsdiefstal, doet daar best steeds aangifte van bij de politie. “We raden de mensen ook aan om regelmatig de website Bikebank.be te bekijken om na te gaan of een gelijkaardige fiets gevonden werd. De rechtmatige eigenaar kan zich dan melden bij de dienst mobiliteit”, legt Stefanie Vynckier uit.

Op Bikebank vind je niet alleen je gevonden fiets terug, als fietseigenaar kan je er ook jouw fiets registreren. “Hoe meer specificaties en kenmerken je als eigenaar ingeeft, hoe groter de kans dat we jouw fiets kunnen herkennen in geval van diefstal. We kunnen dan makkelijker contact opnemen met de eigenaar”, zegt schepen Maertens

Het blijft belangrijk om in de eerste plaats aan diefstalpreventie te doen. “Je fiets goed vastmaken, laten graveren of voorzien van een geregistreerd label zou voor iedere fietseigenaar prioriteit moeten zijn. Je fiets laten labelen, kan trouwens gratis bij de politie of een fietshandelaar”, besluit de schepen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.