Home > IVBO haalde in 2022 maar liefst 120 ton asbest op

IVBO haalde in 2022 maar liefst 120 ton asbest op

Geschreven op 18 januari 2023 om 13:06 door Mario De Wilde

In heel wat huizen en tuinen in Vlaanderen vind je nog asbesthoudende materialen. IVBO is, met steun van de Vlaamse Overheid en OVAM, op 1 september 2022 gestart met een ophaling aan huis van grotere hoeveelheden asbestafval. En mét succes, want sinds de start van het project maakten heel wat inwoners uit onze regio gebruik van deze dienst. IVBO haalde sinds september 120 ton asbest aan huis op.

“We startten de ophaling van asbest in de IVBO-regio vanaf september. En mét succes want sindsdien haalde IVBO 120 ton asbest op bij 83 adressen in onze regio (35 asbestcontainers en 48 -zakken). Dit asbestmateriaal wordt door een gespecialiseerde firma opgeslagen en op een veilige manier verwerkt.”

Daarbovenop is het ook nog mogelijk om kleine hoeveelheden asbest naar het recyclagepark van je stad of gemeente te brengen. Daarvoor moet je je asbestafval in een luchtdichte, doorzichtige zak verpakken. Op die manier werd er bij onze recyclageparken het laatste kwartaal ook nog eens 78,16 ton asbest binnengebracht. Dat maakt in het totaal 198 ton.

Een belangrijke stap richting een asbestveilige omgeving
Deze asbestophaling van IVBO loopt nog tot eind augustus 2025. IVBO heeft voor dit project de ambitieuze doelstelling vooropgesteld om tegen dan 2.800 huishoudens te helpen en 2.100 ton asbest in te zamelen.

Minou Esquenet (voorzitter raad van bestuur IVBO): “IVBO wil de strijd tegen asbest winnen. Deze ‘sluipende moordenaar’ is een gevaar voor de volksgezondheid in al onze woningen. Met deze ophalingen aan huis wil IVBO het voor iedereen gemakkelijker maken om zich te verlossen van dit giftig goedje. Via het klantenportaal www.ivbo.be/mijn-ivbo kan je op een vlotte en veilige manier je beschermingsmateriaal en ophalingen aanvragen.“

De ophalingen aan huis gaat om asbest in de vorm van golfplaten of leien van woningen en bijgebouwen (garage, tuinhuis,…). Maar asbest zit niet alleen in de bekende golfplaten en afvoerpijpen maar ook in vensterdorpel, onderdakplaten, bloembakken, gevelleien, imitatiemarmer, vloertegel, afdichtingskoord,… Maar wat niet veel mensen weten is dat asbest werd in het verleden in meer dan 3.500 verschillende bouwmaterialen verwerkt. Vooral bij verschillende bouwmaterialen uit 1960 tot 1980. Graag benadrukt IVBO nog eens dat asbest niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid ZOLANG het niet afgebroken wordt.

Hechtgebonden asbestmaterialen (dakplaten, leien, vensterbanken, bloempotten, …) mag je zelf verwijderen en naar het recyclagepark brengen. Zelf breken van asbestmateriaal zonder beschermingsmateriaal is uit den boze. Niet-hechtgebonden asbest (isolatie, plaaster ,…) moet door een erkend bedrijf verwijderd worden.

Door veroudering en weersomstandigheden wordt het asbestmateriaal na verloop van tijd broos, waardoor er toch asbestvezels kunnen vrijkomen. Deze onzichtbare vezels brengen gevaar met zich mee voor de gezondheid van jouw gezin. Asbest wordt niets voor niets de ‘stille moordenaar’ genoemd.

Hoe voert de Vlaamse overheid en OVAM de strijd tegen het asbest?
De Vlaamse overheid en OVAM hebben de ambitie om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken. Dit willen ze bereiken met volgende beslissingen: Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest te voorzien bij de verkoop van een woning. Dit attest wordt afgeleverd door een externe asbestdeskundige. Zo weten de kopers wanneer en waar er asbest in de woning is. De bedoeling is dat vanaf 2032 elke eigenaar van een huis, gebouwd voor 2001, over een geldig asbestattest beschikt. Ook bij verhuur van een pand, zal het vanaf 2032 verplicht zijn om een kopie van het asbestattest aan de huurders te overhandigen.

Subsidies voor het veilig verwijderen van asbest uit je woning. De huisophalingen en het ter beschikking stellen van het beschermingsmateriaal worden gefinancieerd door deze subsidies van de Vlaamse overheid en OVAM. Daarom kan IVBO deze diensten goedkoper aanbieden.

Meer info over asbest in onze regio vindt je via www.ivbo.be/asbest
Wil je asbestzakken of een asbestcontainer-aan-huis bestellen: www.ivbo.be/mijn-ivbo

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.