Home > IVBO en Damme starten proefproject: huisvuil wordt in containers opgehaald

IVBO en Damme starten proefproject: huisvuil wordt in containers opgehaald

Geschreven op 2 oktober 2020 om 16:39 door Mario De Wilde

Afvalintercommunale IVBO en Stad Damme starten een proefproject met GFT-ophaling en een betaling per opgehaald gewicht ofwel gedifferentieerd tarief (DifTar). Door het proefproject wordt het huisvuil in Damme voortaan opgehaald in containers. De ervaring uit het Damse project zal in een latere fase worden gebruikt in de andere gemeenten waar IVBO actief is.

In Damme werd in 2019 per inwoner 192 kg restafval geproduceerd. Om de doelstellingen van OVAM te halen, moet dit naar 152 kilogram per inwoner tegen 2022. Daarom besloot het stadsbestuur samen met IVBO om de afvalophaling te vernieuwen. Voortaan haalt IVBO de ene week groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en de andere week restafval op. De inwoners moeten daarvoor containers gebruiken. Ze betalen hoofdzakelijk per gewicht. “Hiermee ligt de klemtoon nog meer op het principe van de vervuiler betaalt”, zegt schepen voor milieu Bart Desutter. “Wie goed sorteert en composteert, zal het minst betalen.”

De voorbije weken kregen alle Damse huishoudens een grijze container. De groene GFT-container is niet verplicht. Wie zelf composteert, heeft die niet nodig. Er zijn verschillende formaten om in ieders behoefte te voorzien. De eerste ophaling met containers zal plaatsvinden op dinsdag 6 oktober. Het betreft GFT-afval dat na het ophalen door IVBO zal worden afgevoerd naar een vergistingsinstallatie. De Dammenaars die hun GFT aanbieden zullen hiervoor 10 cent per kilogram betalen. De totale ophalings- en verwerkingskost bedraagt 27 cent. De weging gebeurt met een chip die in elke container werd geplaatst. De Dammenaars zullen online of via een gratis telefoonnummer hun persoonlijke situatie kunnen opvolgen.

Het restafval in grijze containers zal een week later worden opgehaald. De Dammenaar zal jaarlijks zijn eerste 50 kilogram aan 15 cent kunnen aanbieden. Wie meer restafval produceert, zal daarvoor 25 cent per kilogram betalen. Ook hier bedraagt de totale ophalings- en verwerkingskost 27 cent per kilogram. De stad blijft dus een groot deel van de kosten op zich nemen. De opstart van het vernieuwde Damse afvalbeleid kwam in nauw overleg met IVBO tot stand. IVBO zal de ervaring die ze opdoet binnen het proefproject aanwenden in het afvalbeleid van de andere gemeenten in haar werkgebied. “We trekken de volgende weken naar alle gemeenten om hen kennis te laten maken met de afzonderlijke ophaling van groente-, fruit- en tuinafval”, zegt voorzitter Minou Esquenet van IVBO. “We weten dat dit een belangrijk element is bij het verminderen van het restafval.”

 

1 reactie

Jacques De Grande
Geschreven op 2020-10-20 11:36:59
Mijn reactie op de uitspraak van de schepen van millieu Bart Desutter sorteren kan iedereen maar composteren dat is niet voor iedereen mogelijk !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.